L'Airef preveu que Catalunya creixi aquest trimestre menys d'un 0,5%

L'organisme fiscal estima que l'economia espanyola augmentarà un 0,88%

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) preveu un creixement del PIB del 0,88% en el quart trimestre de l'any, la qual cosa representa un punt més que l'anterior trimestre. Les previsions, però, no són tan optimistes pel que fa a l'economia catalana, ja que l'Airef creu que entre l'octubre i el desembre la millora no superarà el 0,5%, d'acord amb la seva metodologia de càlcul. La diferència es basaria en l'ambient d'incertesa derivat de l'actual situació política.

Per al primer trimestre de l'any 2018, l'Airef preveu que l'augment del PIB es moderi lleugerament, amb una taxa intertrimestral del 0,84%, de manera que se situarà per sota de l'últim trimestre.

El govern espanyol va enviar a mitjans d'octubre el pla pressupostari a Brussel·les, en què va revisar a l'alça les previsions de creixement de l'economia espanyola del 3% al 3,1% per a aquest any. Per a l'any vinent, però, les va rebaixar, del 2,6% al 2,3%, a causa del desafiament independentista (que quantifica en 5.000 milions d'euros) i de l'absència d'uns pressupostos generals aprovats.

L'Airef avala les noves previsions de l'escenari macroeconòmic del govern, però adverteix que l'impacte de la incertesa sobre Catalunya podria ser de quatre dècimes –això suposarien 4.000 milions d'euros d'afectació– si la crisi és temporal. Si l'allarga, però, podria tenir un greu impacte d'1,2 punts del PIB (13.000 milions d'euros), de manera que el creixement del PIB es reduiria a l'1,5%.