Economia 23/05/2014

L'Estat indemnitzarà Repsol amb 63 milions d'euros per no translladar el cost real del preu del butà

L'Audiència Nacional considera que les diferents revisions del preu de la bombona de butà feien vendre a les operadores el producte des de pèrdues

Europa Press
2 min

MadridRepsol haurà de ser indemnitzada amb 63,8 milions d'euros perquè les revisions dels preus de la bombona de butà no van recollir el cost real del producte, segons considera l'Audiència Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Audiència dóna així la raó a Repsol que havia presentat una denúncia contra les denegacions dels recursos d'alçada presentats davant del Ministeri d'Indústria. La indemnització també dóna la raó a l'empresa energètica ja que l'Audiència considera que Repsol té dret a rebre l'import corresponent a la fórmula que s'aplicava abans del 2009 més els interessos.

Les companyies del sector consideraven que la manera en com es va començar a establir el preu de la bombona el 2009 els feia perdre diners perquè prenia com a referència de preu el trimestre anterior i això provocava un decalatge que no reconeixia l'encariment de la matèria primera.

L'actual Govern ha tornat a modificar la fórmula de revisió de preus en què es fixa un llindar màxim de 17,5 euros per bombona i es se'ls reconeix als operadors la possibilitat de recuperar en un futur els costos en cas que superin aquest límit.

En concret són tres sentències les que recullen la indemnització que finalment Repsol haurà de rebre. En la primera, es reconeix que l'embresa haurà de cobrar 23,2 milions pels danys més interessos causats per la mala translació de costos el segon trimestre de 2011.

En la segona es recullen els 23,2 milions corresponents al tercer trimestre també del 2011 i la tercera obliga a indemnitzar la companyia amb 23 milions pel quart trimestre de 2011 i el primer del 2012.

El Tribunal Suprem ja havia donat la raó als operadors en una sentència el juny de 2012. En concret, el Suprem va anul·lar l'odre ministeril amb la fórmula de revisió de preus de 2009, el que implica tornar al mecanisme de càlcul de 2008. El tribunal va considerar que "un sistema de determinació automàtica de preus màxims de venta obliga als operadors a vendre des de pèrdues".

stats