Economia 27/05/2016

L'FMI alerta que la meitat dels actius de la banca europea no són sans

Avisa que "està en risc la confiança dels ciutadans en el sistema actual"

àlex Font Manté
2 min
José Viñals, director d'Afers Monetaris de l'FMI, a Sitges

SitgesLes turbulències que viu la banca europea –i per suposat l'espanyola també– no són un simple refredat, sinó un problema seriós. José Viñals, director d'Afers Monetaris de l'FMI, ha avisat que el sistema financer és un dels principals problemes que afronta l'economia dels països avançats, fins al punt de posar en risc la recuperació econòmica "modesta i desigual" que estem vivint, segons ha dit a la trobada anual del Cercle d'Economia, que se celebra a Sitges.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Crònica des de Sitges: Fredor amb Puigdemont, ‘selfies’ amb Iglesias i calbots a ColauEl principal problema és immediat. Segons Viñals, a la zona euro només la meitat dels actius de la banca són sans. La resta són actius amenaçats (30% del total) o necessiten ser reformats per deixar de ser arriscats (20%). La proporció és molt pitjor que la d'Amèrica del Nord, on el 85% dels actius de la banca són sans, o dels països europeus que no tenen l'euro com a moneda, on hi ha un 65% d'actius saludables.

Després de llançar aquest inquietant missatge, Viñals ha volgut suavitzar-ho afirmant que no hi ha risc que es repeteixi "una crisi tipus Lehman", però sí que s'entri en una fase de creixement i inflació "molt molt baixos", una situació que "no ens podem permetre després de la crisi econòmica que acabem de viure". "El que està en risc –ha dit– és la pèrdua de la confiança dels ciutadans en què el sistema actual els pot aportar un futur millor: les conseqüències serien econòmiques, però també polítiques i socials". No ho ha explicitat, però ha quedat clar que relacionava l'auge dels populismes que hi ha a Europa amb aquesta debilitat.

Els problemes de la banca

Per a Viñals, tot i que la solvència i la liquiditat de la banca és a dia d'avui "millor que fa uns anys", la rendibilitat del sector està per sota del cost del capital, i això és un problema perquè així és com es nodreix el sector per poder donar crèdits. A més, per al dirigent de l'FMI el sector financer té reptes seriosos per part de les noves 'start-ups' financeres (l'anomenat sector 'fintech') i de l'anomenada 'banca a l'ombra' (que són les empreses que ofereixen serveis financers sense estar sotmeses a regulació). «El repte –ha sintetitzat– és adaptar el model de negoci a la realitat postcrisi perquè els bancs tornin a ser rendibles».

Per a Viñals, és imprescindible reduir el nombre de bancs que hi ha a Europa. "Hi ha massa bancs, ha d'haver-hi fusions: és un problema molt gran". Josep Oliu, president del Sabadell, l'escoltava des de la primera filera.

stats