L'OPEP ignora la caiguda del preu del petroli i manté la producció

El preu del barril és el més baix als últims quatre anys i cotitza per sota dels 80 dòlars

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha decidit aquest dijous no retallar la seva producció tot i la caiguda del preu del petroli i el sobre abastiment del mercat. El grup de països petroliers ha decidit mantenir el nivell de producció de 30 milions de barrils diaris amb “l'interès de tornar a l'equilibri al mercat”.

Al comunicat final de la conferència ministerial celebrada a Viena, l'OPEP no ha fet una crida als seus membres a ajustar-se al sostre oficial de producció que està sent superat per entre 300.000 i 500.000 barrils diaris.

Els principals crus europeus i nord-americans han reaccionat a aquesta decisió amb una depreciació del 6,5% accentuant la caiguda dels últims mesos. Actualment el barril de Brent cotitza per sota dels 80 dòlars (un 30% menys que fa cinc mesos i el valor més baix en els últims quatre anys).

Aquesta estratègia està dirigida, segons els analistes, per Aràbia Saudita i pretén deixar el preu del barril a un nivell tan baix que obligui a tancar les explotacions de gas esquist (que s'han apoderat de part del mercat de la OPEP) ja que aquesta extracció només és rendible a partir dels 80 dòlars. En contrast, a Aràbia Saudita l'extracció costa menys de deu dòlars, cosa que els permet, juntament amb la seva enorme reserva, aguantar temps amb petroli amb preus baixos.

Més continguts de