L'economista Jordi Gual, nou president de CaixaBank en substitució d'Isidre Fainé

Fainé abandona el càrrec i es queda com a president de la Fundació La Caixa, primer accionista de CaixaBank

L'economista Jordi Gual serà el nou president de CaixaBank, segons ha avançat ' El Confidencial' i ha pogut confirmar l'ARA. El fins ara director del servei d'estudis de l'entitat ha estat avalat per qui és encara el president del primer banc català i el tercer d'Espanya, Isidre Fainé.

Fainé, que fins ara compartia les presidències de CaixaBank i la Fundació Bancària La Caixa, deixarà el primer càrrec per quedar-se només amb el segon en compliment de la normativa imposada pel Banc Central Europeu, que li impedia compatibilitzar els dos càrrecs més enllà d'aquest dijous, 30 de juny. La Fundació Bancària La Caixa és la primera accionista de CaixaBank a través de Criteria, amb una participació del 56% que baixarà en els propers mesos per sota del 40%.

Jordi Gual, nascut a Lleida l'any 1957, encaixa amb la figura de president no executiu que reclamava el Banc Central Europeu, que ha supervisat el nomenament en els darrers mesos. Fonts del sector destacaven ahir el fet que és una persona de la "total confiança" de Fainé

El Banc Central Europeu i el Banc d'Espanya han donat llum verda al nomenament, que serà proposat aquest dijous al consell de CaixaBank. En les setmanes en què trigui a fer-se efectiva la presidència de Gual, l'actual vicepresident de CaixaBank, Antoni Massanell, serà el número u de l'entitat. 

Gual no era un director d'estudis a l'ús. Aquest discret executiu havia estat també director executiu de planificació estratègica, economista en cap i director general de planificació i desenvolupament estratègic de Criteria CaixaHolding. Per tot plegat, el seu perfil ha merescut l' aprovació del BCE

Fainé, per la seva banda, abandona sobre el límit de temps permès per Brussel·les una entitat on va ingressar l'any 1981. Amb 73 anys d'edat, es farà càrrec de la Fundació La Caixa, una de les cinc més importants del món amb un pressupost de 500 milions d'euros anuals per projectes socials. Aquesta entitat exerceix el control sobre Criteria, que és el primer accionista d'empreses de l'Íbex-35 com Gas Natural, Abertis o Cellnex, a més de la pròpia CaixaBank.

Rumors i especulacions

El 'tempo' amb què Fainé ha controlat el seu adéu a l’entitat financera amb una sang freda que ha sorprès el propi sector. De fet, les altres quatre entitats espanyoles on el president havia de triar si es quedava al banc o a la fundació –Ibercaja, Unicaja, Liberbank i Kutxabank– van resoldre el dilema ja fa molt temps.

Això ha provocat que les especulacions es succeeixin en els darrers dies. Inicialment fonts properes al’entitat admetien que Massanell era una de les persones més ben situades, per davant de noms com l’actual conseller delegat, Gonzalo Gortázar, o el conseller delegat d’Abertis, Francisco Reynés. Les quinieles d’aquesta mateixa setmana assenyalaven també Tomàs Muniesa, responsable del negoci assegurador a l’entitat, o Joan Rosell, president de la patronal espanyola CEOE. També s’havia especulat per primer cop amb un president de l’entitat de fora de Catalunya i fins i tot poc vinculat al negoci estrictament banquer.

El nomenament del nou president no altera per ara la cúpula del banc, on Gortázar i Massanell seguiran sent figures claus. Però el financer més important de Catalunya, –amb permís del propi Fainé– és ara un altre i respon al nom de Jordi Gual.