L'economia espanyola creix un 3,2% empesa pel consum intern

El PIB va experimentar el màxim creixement des del 2007, segons la dada avançada per l'INE

L'economia espanyola va experimentar l'any passat el màxim creixement des del 2007. El producte interior brut (PIB) va augmentar un 3,2% en el global de l'any i un 0,8% en el quart trimestre, segons la dada avançada de la Comptabilitat Nacional Trimestral publicada aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquesta taxa del 3,2% coincideix amb la previsió del Banc d'Espanya i se situa una dècima per sota del que havia calculat el govern espanyol. Aquestes dades de l'INE són encara provisionals i es coneixeran a nivell desagregat el proper 25 de febrer.

Tot i que el creixement del 0,8% intertrimestral és el mateix que en el trimestre previ, suposa un descens respecte a l'1% assolit entre l'abril i el juny.

A Catalunya, l'economia també avança des de fa trimestres. Aquesta mateixa setmana, la Cambra de Comerç ha publicat el seu informe i ha assegurat que l' economia creix a ritmes precrisi. Segons la Cambra, l'any passat la taxa de creixement va tancar en el 2,8%, per sota de l'espanyola.

Pel que fa al quart trimestre de l'any, el PIB espanyol va augmentar un 3,5%, una dècima més que el precedent. Ja fa deu trimestres que es manté la remuntada econòmica.

El sustent de la millora continua sent el consum intern, segons va apuntar el Banc d'Espanya en el darrer informe del 2015. Va calcular que l'any passat la demanda havia repuntat un 3,6% i que aquest any augmentarà el 3,1%.

Els preus, però, continuen a la baixa, segons la  dada d'inflació avançada de gener que ha publicat l'INE aquest divendres. La taxa interanual ha tornat al terreny negatiu, -0,3%, després d'haver tancat l'any passat en el 0%. El motiu ha estat l'abaratiment de l'electricitat.

 

Més continguts de