Crisi de l'euro
Economia 12/02/2012

El Parlament grec aprova el nou pla d'austeritat en mig de la violència al carrer

Amb una votació a mà alçada a mitja nit, el Parlament grec ha aprovat el nou acord per retallar 3.300 milions d'euros en salaris, pensions, funcionaris i despesa pública

Carme Colomina
1 min
El primer ministre grec, Lucas Papademos / EFE

AtenesLa sessió d'urgència va estar carregada de tensió per la impopularitat d'un pla que, segons l'oposició, empobrirà encara més la població grega, i per la gravetat de la violència que s'estenia pel centre de la capital.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre de Finances, Evànguelos Venizelos, va fer una crida, en la seva intervenció davant el Parlament, a la responsabilitat col·lectiva del país. "La història de Grècia no va començar amb la troica" –deia Venizelos. "Nosaltres som els qui no hem aprofitat els últims anys per fer les reformes econòmiques i estructurals necessàries". El primer ministre, Lukàs Papadimos, es va defensar dient que havia sentit "moltes crítiques a l'acord però cap alternativa".

Govern tocat

El govern tecnocràtic de Lukàs Papadimos ha quedat debilitat. En les últimes 48 hores ha hagut de fer front a la sortida del soci més petit de la coalició, la formació ortodoxa d'extrema dreta LAOS, i a les dimissions d'alguns ministres del PASOK i de la conservadora Nova Democràcia que es negaven a votar a favor de pla.

El líder de ND, Andonis Samaras, i el socialista Giorgos Papandreu han complert aquesta mitjanit la seva amenaça d'expulsar del partit els diputats que votessin en contra del pla del govern. 23 diputats del PASOK i 21 de Nova Democràcia hauran d'abandonar el seu escó per imposició del partit. Totes les forces polítiques gregues, que durant tota la tarda s'havien enfrontat en un debat encès contra les retallades, han acabat fent una condemna unànime contra la violència descontrolada que durant hores s'ha viscut pels voltants del Parlament.

stats