Economia 22/10/2019

Pimec aposta per gravar el CO2 per lluitar contra el canvi climàtic

Demana a la Generalitat que aixequi les limitacions a l'eòlica i la fotovoltaica

Xavier Grau
2 min
Aturada eòlica, impuls solar

BarcelonaLa patronal Pimec considera que cal gravar de manera "universal i progressiva" les emissions de gasos d'efecte hivernacle per lluitar contra el canvi climàtic. Considera que és l'única solució per rebaixar a zero les emissions l'any 2050.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La patronal de petites i mitjanes empreses considera que només fent pagar per les emissions es desenvoluparan tecnologies verdes tant en la indústria i el transport com en l'edificació que permetran rebaixar les emissions.

Aquesta patronal ha elaborat un extens informe que han presentat aquest dimarts el responsable d'estudis de Pimec, Modest Guinjoan, i el president de la comissió d'energia d'aquesta patronal, Joan Vila. L'informe analitza la situació actual i estableix les propostes d'aquesta patronal, que ja veu impossible complir amb els objectius europeus per a l'any 2030 a Catalunya.

Una de les propostes és potenciar l'electrificació verda de l'economia. Per això, la patronal demana al Govern que aixequi les grans restriccions que hi ha a Catalunya per al desenvolupament de projectes de generació eòlica i fotovoltaica. Vila, en aquest sentit, ha destacat: "Estem tan aturats que fins que no traiem el tap no veurem el que es pot fer". I ha dit que "hi ha tants projectes frenats que és increïble".

Pimec considera clau guanyar el relat sobre el canvi climàtic, que l'assumeixi el Govern i es conscienciï la població.

El president de Pimec, Josep González, ha urgit a treballar amb immediatesa per crear consciència entre l'empresariat del problema de l'escalfament global, però ha matisat: "Necessitem que l'administració faci de palanca i lideri aquesta lluita contra el canvi climàtic".

Aranzels

Per a Pimec, cal gravar el CO2 però, alhora, s'han d'establir mecanismes per no perdre competitivitat i això passa per establir aranzels en funció de les emissions que s'hagin produït en la fabricació, cosa que, en principi, hauria de decidir la Unió Europea.

Aquests aranzels permetrien que no es poguessin vendre productes de països que generen grans emissions de CO2 a preus més barats.

Un altre aspecte que destaca la patronal és que la recaptació per aquests gravàmens al CO2 s'hauria de retornar a la societat d'una manera transparent. Per exemple, ha indicat Modest Guinjoan, malgrat que Pimec està en contra de com s'ha plantejat, la taxa prevista a Catalunya per les emissions dels cotxes hauria de servir per donar ajudes a la compra de cotxes elèctrics.

La patronal defensa que la taxa al CO

Aquesta taxa seria un element per disminuir els gasos d'efecte hivernacle a Catalunya. Les emissions registrades el 2017 es reduirien un 31%: es passaria dels 45 milions de tones de diòxid de carboni d'aquest any als 31 milions el 2030 (haurien de ser 24 milions segons els objectius de la UE), i a 0 milions de tones el 2050.

Mesures concretes

Pimec creu que els esforços s'han de centrar en la indústria, que passaria de 13,8 milions de tones d'emissions de CO el 2017 a 7,6 milions el 2030; en el transport, amb una reducció de 12,7 milions a 8,3, i en l'energia, que amb la parada nuclear del 2030 i el dèficit productiu que es generarà, augmentaria les seves emissions el 2030, en què passaria de 6,6 a 8,1 milions de tones, per eliminar-les totalment el 2050.

També proposa impulsar de cara al 2030 que el 30% dels cotxes siguin de zero emissions –1,2 milions de vehicles–, crear 150.000 punts de càrrega de baixa potència i l'augment del transport públic. Entre les mesures també es proposa la renovació de 50.000 habitatges anuals i de 5.000 locals terciaris per dividir per 10 les seves emissions el 2050.

stats