Economia 14/10/2018

Planeta manté la seu a Madrid perquè considera que no ha canviat la situació

Els Lara liquidaran la seva empresa patrimonial, Inversiones Hemisferio

Xavier Grau
2 min
Els Lara liquidaran  Inversiones Hemisferio

BarcelonaEl president del grup editorial Planeta, José Creuheras, ha assegurat aquest diumenge que l'empresa no es planteja tornar a portar la seu social a Barcelona perquè "les condicions no han canviat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Creuheras ha recordat que el grup va deixar la capital catalana per anar a Madrid després del referèndum de l'1-O per la "inseguretat jurídica".

El president de l'empresa ha dit que la decisió "és ferma", malgrat que ha admès que si la situació canviés es plantejarien tornar. El president del grup Planeta ha recordat que el canvi de seu és només una qüestió jurídica que "des del punt de vista operatiu no té cap transcendència".

"El context és el mateix que hi havia", ha dit el màxim executiu de Planeta per defensar l'opció de mantenir la seu a Madrid, i ha indicat, pel que fa a l'economia catalana: "No crec que la situació empitjori, però no s'ha recuperat".

Els Lara liquidaran Inversiones Hemisferio

El 2018 ha sigut un any mogut per a la família Lara, i s’acabarà amb la liquidació de la seva empresa patrimonial, Inversiones Hemisferio, on tenien les inversions al marge del Grupo Planeta, segons va admetre ahir Creuheras. Hemisferio es va vendre aquest any l’edifici de la Diagonal on hi ha la seu del grup editorial al fons Blackstone per 210 milions d’euros. Una quantitat destinada a eixugar el deute que tenien amb el Banc Sabadell.

Però, a més, Creuheras va admetre que Hemisferio havia sortit del capital d’aquest banc: els Lara van arribar a ser-ne uns dels primers accionistes. L’edifici, on continua Planeta com a llogater amb un contracte per 10 anys, i la participació en el Sabadell, eren les principals inversions d’Hemisferio. “Ara esperarem a finals d’any, però el que farem és liquidar-la [Hemisferio]”, va admetre Creuheras.

Els Lara, amb altres famílies catalanes, van entrar al capital del Sabadell fa una dotzena d’anys i van arribar a tenir-ne quasi el 7%, malgrat que ara la seva participació s’havia reduït a aproximadament un 1,5%.

La liquidació d’Hemisferio, a través de la qual es van fer inversions tan importants com Vueling o el Sabadell, pot ser el punt final d’un any en què la principal empresa dels Lara, el grup Planeta, s’ha venut també l’editorial francesa Editis i, a més, ha vist com l’hereu, José Manuel Lara García, havia de sortir del consell d’administració del grup i de les seves participades, com Atresmedia. Una sortida que, segons el president, es va fer “per cohesionar l’equip” i sense traumes.

Respecte a la venda d’Editis per una xifra que es calcula en 900 milions d’euros, Creuheras va defensar que havia sigut una operació positiva, malgrat que Planeta l’havia comprat deu anys abans per pràcticament el mateix preu. No obstant això, Creuheras va defensar que en aquest temps la filial francesa havia generat dividends i, a més, s’havien venut algunes divisions amb plusvàlues.

Facturació de 3.000 milions

Editis aportava uns 750 milions d’euros a la facturació de Planeta, que l’any 2017 va ser d’uns 3.000 milions (lleugerament inferior a l’any anterior) i aquest any es mantindrà en el mateix nivell. L’empresa va generar un benefici operatiu (ebitda) de 425 milions, segons el seu president. Els diners obtinguts per la venda d’Editis es destinaran a amortitzar deute i a impulsar nous negocis editorials, de formació i d’ e-sports.

stats