Poc control i molt diner en metàl·lic: investigació del 'Financial Times' al Banc Vaticà

Un reportatge posa de manifest les disfuncions de l'entitat financera

El 'Financial Times' ha publicat un llarg reportatge, basat en una investigació d'onze mesos, en el qual desgrana les principals disfuncions del Banc del Vaticà, històrica institució financera ara en problemes.

El reportatge recull els testimonis d'antics membres del banc, que expliquen els pocs controls que existien al banc i la poca preparació dels seus 112 treballadors. A més, també s'explica que el Banc del Vaticà rep grans quantitats de donacions (sigui a través del que els feligresos donen els diumenges o amb les donacions per a beneficència). Tant és així que el 25% del negoci de l'entitat es fa en metàl·lic, "un fet que ha aixecat les alarmes dels reguladors per possible blanqueig de diners", segons el 'Financial Times'.

El papa Francesc, descontent amb la situació en què estava l'entitat quan ell va arribar al càrrec, va publicar el passat octubre per primer cop els comptes del banc. D'altra banda, fa un mes va encarregar una auditoria externa –que farà Ernst & Young– dels comptes de l'entitat.