Economia 18/11/2016

Puigdemont reivindica el dret de Catalunya a negociar de forma bilateral amb l'Estat

El president de la Generalitat inaugura la XXI Trobada d'Economia a S'Agaró, i fa una crida als empresaris a no tenir por al canvi: "Benvinguts a l'era de les inestabilitats"

Gerard Pruna
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i Anna Balletbó

S'Agaró (Baix Empordà)Nova trobada del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb empresaris. Després de presidir ahir el lliurament dels Premis Carles Ferrer Salat -que va atorga la patronal catalana Foment del Treball-, aquest divendres ha inaugurat la XXI trobada d'Economia a S'Agaró on ha fet una crida als presents a "no tenir por al canvi" i no convertir les apel·lacions al diàleg, el pacte, la moderació i el pragmatisme en la "resignació d'acreditada ineficàcia". A més, ha reivindicat el dret de Catalunya a negociar de forma bilateral amb l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat ha reconegut que "alguns voldrien un món sense canvis on fins i tot la temperatura es mantingués constant", però ha argumentat que aquesta és "l'era dels canvis" i que cal posar-se a treballar per liderar-los. "Benvinguts a l'era de les inestabilitats", ha avisat.

L'encarregada de presentar el president ha estat la presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme i exdiputada del PSC al Congrés Anna Balletbó, que ha qüestionat alguna de les mesures que el Govern preveu incloure als pressupostos -com la rebaixa de la deducció fiscal per compra d'habitatge a les rendes superiors a 30.000 euros- i el futur del procés, retreient a Puigdemont que planti la Conferència de Presidents que ha d'abordar la reforma del model de finançament. "Qui ens defensarà?", s'ha preguntat.

Puigdemont ha respost que l'experiència demostra que d'aquestes reunions no en surt res positiu, i ha argumentat que quan Catalunya lidera la negociació del model de finançament passen dues coses negatives: que s'instal·la el mantra de que Catalunya només demana diners, i que, quan s'arriba a un bon acord, aquest s'ha de generalitzar a totes les autonomies perquè pugui ser acceptat, cosa que fa el model insostenible.

Per això, ha defensat que Catalunya s'ha guanyat el dret a ser tractada "de forma bilateral" per l'Estat. "A partir del reconeixement es poden fer avenços molt grans", ha apuntat. A més, ha explicat que tot i no liderar la negociació, al Generalitat sí treballa des d'un punt de vista tècnic en el finançament, col·laborant amb els governs de les Illes Balears i el País Valencià.

Negociació dels pressupostos

Pel que fa a la negociació dels pressupostos, el president català s'ha mostrat convençut que s'acabaran aprovant i, tot i admetre que no són els comptes ideals perquè "no es grava l'Estat espanyol", ha defensat que són uns bons pressupostos que incrementen la inversió en polítiques socials. Per això, ha defensat que durant la tramitació al Parlament dels pressupostos hi hagi altres grups més enllà de Junts pel Sí i la CUP que s'impliquin en l'elaboració dels comptes.

La llavor del pacte del Majestic

Balletbó ha reivindicat també la necessitat de que el Govern, més enllà de treballar per la independència, negociï i miri d'arribar a acords amb el govern espanyol en aspectes com el finançament i les infraestructures. Un elogi de l'època del peix al cove que Balletbó ha culminat revelant amb orgull que la llavor del màxim exponent d'aquella filosofia -el Pacte del Majestic- es va gestar en unes jornades econòmiques de S'Agaró com la d'avui, amb una trobada discreta en una habitació de Cristóbal Montoro i l'exconseller d'Economia Francesc Homs.

També el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, té peticions per a Puigdemont. En aquest cas suport a l'empresa privada i seguretat jurídica que afavoreixi els negocis. A més, en ple debat sobre la futura llei de cambres de comerç que projecta el Govern, ha reivindicat el paper que juguen les cambres en la cohesió del territori i l'impuls de l'activitat econòmica.

stats