Economia 12/07/2016

Rajoy ho torna a fer: apuja els impostos després de guanyar unes eleccions prometent abaixar-los

Al programa electoral prometia una rebaixa. S'apujaran els pagaments a compte de l'Impost de Societats per recaptar 6.000 milions més i acontentar Brussel·les

D.s.u. / Efe
2 min
Rajoy  va reunir ahir  La cúpula 
 Del PP  a la seu de Génova.

Madrid / Brussel·lesEl ministre espanyol d'Economia en funcions, Luis de Guindos, s'ha compromès aquest dimarts amb els seus socis a aplicar una pujada del tipus mínim del pagament a compte de l'Impost de Societats per a aconseguir una recaptació addicional de 6.000 milions d'euros, dins dels seus esforços per reduir el dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Guia per entendre el truc de Rajoy amb l'impost de Societats

Això suposarà recuperar el pagament fraccionat per a les empreses, després que fa un any l'executiu de Mariano Rajoy n'aprovés l'eliminació. Aquesta mesura ha laminat els ingressos de Societats, i el govern espanyol ja tenia previst fer marxa enrere si això passava. El programa electoral del PP incloïa una rebaixa d'aquest impost, per a les pimes, a més d'una de l'IRPF, que només dues setmanes després de les eleccions es desdibuixa.

De Guindos ha indicat que aquesta mesura -que no pot prendre l'actual govern en funcions- anirà acompanyada d'un estalvi de 1.500 milions d'euros en el pagament d'interessos i amb una millora en la lluita contra el frau fiscal, que podria arribar a uns 1.000 milions d'euros addicionals del pressupostat, informa Efe, fins a un total de més de 8.000 milions. L'objectiu és baxar del 3% de dèficit el 2017 com preveu el nou pla d'estabilitat.

Espanya també defensarà els esforços fets en els darrers anys per reduir el dèficit, el sanejament del sector bancari emprès al país (inclòs el "rescat bancari" de més de 41.000 milions d'euros), així com la bona deriva de l'economia espanyola.

El ministre va assegurar que inclourà aquests arguments, entre d'altres, en les al·legacions que preveu presentar demà a Brussel·les dins el procés que avui s'ha posat en marxa per multar el país per haver incomplert els seus compromisos sobre reducció del dèficit.

La multa pot suposar la suspensió de part dels fons estructurals i d'inversió europeus i una sanció econòmica d'un màxim de 0,2% del PIB -2.200 milions d'euros en el cas espanyol- o un mínim de zero euros, opció en què de Guindos va assegurar que confia.

"Seria una paradoxa que a l'economia que millor comportament està tenint en temps d'incertesa mundial i espanyola se li posés una multa, per això convençut que no" serà així, va dir el ministre espanyol en funcions.

Una vegada que la Comissió presenti la seva proposta de sanció, aquesta ha de ser aprovada pels socis de l'eurozona en deu dies.

Aquesta decisió obrirà la porta, a més, al fet que Brussel·les presenti una nova via fiscal per a Espanya -a finals de juliol, segons espera De Guindos- amb els objectius de reducció de dèficit que ha d'assolir aquest any i el següent, en què s'espera que li exigeixi que redueixi el seu desviament per sota del màxim europeu del 3%.

stats