Economia 27/02/2013

El Sabadell preveu que la banca espanyola tanqui 8.000 oficines més

El conseller delegat de l'entitat catalana creu que quedaran 9 o 10 bancs a l'Estat. Alerta que es perdran bona part dels 88.000 milions d'ajudes públiques al sector

Xavier Alegret
2 min
UNA DIRECCIÓ A SEGUIR EN LA CONCENTRACIÓ BANCÀRIA
 El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola (esquerra), Comenta al president de l'entitat, Josep Oliu, una de les respostes a la roda De premsa de resultats d'ahir corresponent a l'exercici passat.

BarcelonaLa reestructuració bancària, que a nivell d'entitats ja està avançada, és a mig camí quant a oficines. Aquesta és la previsió del conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, que estima que els bancs espanyols encara han de tancar 8.000 oficines en els propers anys, tantes com ja ha tancat en el que fa que dura la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Les 8.000 oficines que es van obrir entre el 2000 i el 2009 ja no hi són, i encara en veurem tancar 8.000 més", ha dit Jaume Guardiola aquest dimecres en una conferència organitzada per PricewaterhouseCoopers. Aquesta xifra, "estimativa", surt de la reestructuració pendent de moltes entitats, especialment les intervingudes, obligades per Brussel·les a reduir significativament els seus volums, i del tancament a causa de duplicitats creades per fusions futures i en procés.

Pel que fa al nombre d'entitats financeres que quedaran a Espanya, Guardiola ha explicat que "de 45 hem passat a 12", i preveu que finalment en quedin 9 o 10.

La factura de la reestructuració per als contribuents

Guardiola també ha subratllat la "factura important" que tindrà la reestructuració bancària per als contribuents espanyols. Durant tota la crisi, la banca espanyola ha rebut més de 88.000 milions d'euros d'ajudes públiques, dels quals més de 23.000 ja s'han perdut, corresponents a les dues primeres injeccions del FROB.

No obstant això, aquesta factura de pèrdues pujarà, perquè quan se subhastin les entitats nacionalitzades, no es recuperarà el diner dipositat. "La sensació que tenim tots és que serà difícil que l'Estat recuperi els diners" en les subhastes, ha valorat Guardiola, que ha afegit que les pèrdues "no arribaran als 88.000 milions, però es quedaran a prop".

Créixer fins al 10% del mercat

El conseller delegat del Sabadell ha destacat el creixement del banc en els últims anys que l'ha portat a ser el quart grup de l'Estat després de la compra de la CAM i del negoci de BMN a Catalunya i Aragó, que es correspon bastant amb les oficines de Caixa Penedès.

Actualment, el banc vallesà té una quota de mercat d'entre el 7 i el 8% a l'Estat, i aspira a arribar al 10% en els propers anys. Per aconseguir-ho, la seva aposta és anar extenent la xarxa a Espanya: "És important diversificar balanç anant a altres zones geogràfiques", ha dit Guardiola.

La subhasta de CatalunyaCaixa

Dijous és l'últim dia perquè les entitats interessades en CatalunyaCaixa, en procés de subhasta, facin un pas endavant. Sobre un possible interès del Sabadell en aquesta entitat, Guardiola no s'ha mullat: "Ho decidirem demà [dijous]", ha repetit diverses vegades. "No puc dir res més", ha afegit.

stats