ECONOMIA
Economia 02/11/2011

Alemanya i França exigeixen a Grècia que digui amb "claredat" si vol seguir a l'euro

Merkel i Sarkozy es reuniran a Canes amb el primer ministre Iorgos Papandreu. La UE bloqueja l'ajuda urgent de 8.000 milions per evitar la fallida grega

Ara
2 min
Angela Merkel

BarcelonaBrussel·les vol bloquejar l'ajuda urgent de 8.000 milions que havia de pagar a Grècia per salvar-la de la fallida, segons publica avui Le Monde. Aquesta partida forma part de l'últim tram del primer rescat i Grècia la necessitava per pagar factures. Segons el govern hel·lè, el país només té diners fins al novembre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Angela Merkel i Nicolas Sarkozy, que avui han convocat Iorgos Papandreu a Canes, tenen previst dir-li al primer ministre grec que Europa no transferirà els 8.000 milions (que s'havien d'entregar a mitjans de novembre). Tant la UE com l'FMI consideren que, després que Grècia hagi anunciat la convocatòria d'un referèndum, l'entrega dels 8.000 milions és "inimaginable".

Merkel vol "claredat"

Des de Berlín, la cancellera alemanya ha exigit "claredat" al primer ministre grec si vol seguir sent receptor de la solidaritat europea després de l'anunci d'un referèndum sobre el segon rescat. Merkel ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa després d'entrevistar-se amb el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, de visita oficial a Berlín per commemorar el 50è aniversari de l'acord bilateral que va propiciar l'arribada de treballadors turcs a Alemanya. La cancellera ha preferit no aprofundir més en la qüestió i s'ha limitat a assenyalar que el govern alemany "ha pres nota oficial" de l'anunci de Papandreu, després que aquest dimecres el primer ministre hel·lè transmetés personalment la decisió a Merkel per telèfon.

París demana rapidesa

El primer ministre francès, François Fillon, també ha lamentat la decisió del govern grec de sotmetre a referèndum el pla de rescat financer a Grècia i ha demanat al país que digui "ràpid i sense ambigüitat si vol conservar el seu lloc a la zona euro". L'anunci del primer ministre grec, Iorgos Papandreu, sobre la celebració d'un referèndum "pot tenir conseqüències molt greus per a Grècia i la resta d'Europa", ha dit Fillon durant la sessió de control a l'executiu a l'assemblea nacional, en la qual ha lamentat " solemnement aquest anunci pres de manera unilateral".

stats