Demografia empresarial

Abaixen la persiana més empreses a Madrid que a Catalunya

Tot i això, el Principat lidera els concursos de creditors el 2021

2 min
Malgrat la moratòria concursal, augmenten les insolvències i tancament d'empreses.

BarcelonaMadrid és la comunitat espanyola on més empreses van tancar els primers onze mesos del 2021, molt per davant de Catalunya. Així es desprèn de l'últim estudi d'Iberinform, filial de la companyia d'assegurances de crèdit Crédito y Caución. Aquest informe indica que en el conjunt de l'Estat la dissolució d'empreses es va disparar un 14% durant el 2021, amb la Comunitat de Madrid al capdavant, amb el 29% del total, seguida d'Andalusia (14%) i el País Valencià (12%). Catalunya ocupa el quart lloc del rànquing, amb el 7% de les empreses dissoltes a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons aquest informe, de gener a novembre es van tancar a Espanya 26.014 empreses, una xifra que és un 14% superior a la del mateix període de l'any anterior.

Pel que fa a la creació de noves empreses, després de l'aturada del 2020 pel covid, el 2021 hi va haver una reactivació. Així, durant el 2021 a Espanya es van constituir 101.839 empreses, un 28% més que l'any anterior. En aquest cas, però, la Comunitat de Madrid supera Catalunya, ja que un 23% de les noves societats es van crear a la comunitat madrilenya. No obstant això, Catalunya ocupa el segon lloc del rànquing, amb un 19% de les noves empreses constituïdes, mentre que el tercer lloc l'ocupa Andalusia amb el 17%, seguida del País Valencià, amb el 12%.

Més insolvències

L'estudi també mostra un fort augment de les insolvències empresarials durant l'any 2021, després de l'aturada que hi va haver el 2020, en part per la moratòria concursal decretada pel govern espanyol amb motiu de la pandèmia de covid-19. L'informe, amb les dades dels procediments concursals publicats al BOE, destaca que les insolvències en el conjunt de l'Estat es van disparar un 37% l'any passat, malgrat que l'escut de la moratòria concursal es va prorrogar fins al 30 de juny del 2022.

Així, a Espanya es van registrar 6.501 concursos de creditors d'empreses l'any 2021, xifra que és un 37% superior a l'any anterior. En aquest cas, Catalunya lidera el rànquing. Al Principat es van concentrar el 24% d'insolvències de tot l'Estat. La comunitat madrilenya va concentrar només un punt menys de concursos, el 23% del total, mentre que el tercer lloc el va ocupar el País Valencià, amb el 15% dels concursos de creditors.

Del total espanyol, més de la meitat de les insolvències (52%) van ser d'empreses del sector serveis. El segon sector amb més concursos de creditors va ser la construcció, amb el 22% del total, i el tercer la indústria, amb el 14%.

stats