CRISI FINANCERA
Economia 08/01/2013

Acord milionari per oblidar les hipoteques 'subprime'

Jessica Silver-greenberg
2 min
Bank of America va tancar ahir dos acords claus per tancar el cas de les hipoteques subprime.

THE NEW YORK TIMES / BARCELONABank of America va acceptar ahir pagar més de 10.000 milions de dòlars [7.625 milions d'euros] a Fannie Mae per tancar els casos d'hipoteques subprime que va comprar a partir d'informació falsa el banc especialitzat en préstecs hipotecaris. Moltes d'aquestes hipoteques estaven signades per la filial de Bank of America, Countrywide Financial, i van portar Fannie Mae a ser rescatada pel govern. L'acord inclou la recompra de 5.150 milions d'euros en hipoteques a Fannie Mae.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Paral·lelament, el govern dels Estats Units va arribar a un acord amb les 10 entitats financeres més importants del país -entre les quals hi ha JPMorgan, Citibank i el mateix Bank of America- perquè paguin 6.500 milions d'euros: 2.500 destinats a indemnitzar casos d'embargaments abusius i 4.000 a casos de modificacions irregulars de préstecs. Alguns propietaris podrien rebre prop de 100.000 euros.

Els dos acords no estan directament relacionats, però il·lustren el paper protagonista que els bancs van tenir en els excessos de la bombolla immobiliària que va esclatar als Estats Units l'any 2007.

Neteja d'imatge

L'acord amb Fannie Mae permetrà a Bank of America tancar totes les disputes que tenia obertes amb el prestamista hipotecari, i eliminarà així el principal obstacle per a la rehabilitació del que és el segon banc per actius dels Estats Units, que el 2011 ja va tancar els casos oberts amb l'altre gegant de les hipoteques, Freddie Mac.

Bank of America, que va heretar els problemes amb les dues entitats financeres quan va comprar Countrywide Financial l'any 2008, ja ha dedicat més de 30.000 milions d'euros a cobrir pèrdues i disputes legals generades de l'adquisició, segons fonts pròximes al banc.

"Junts, aquests acords són un pas important a l'hora de resoldre la nostra herència hipotecària, a més de delimitar i simplificar la companyia", va assegurar el conseller delegat de Bank of America, Brian T. Moynihan, que ja va anunciar al novembre la intenció de desprendre's del negoci immobiliari.

Bank of America, però, encara té pendents diversos casos que fins ara havien quedat en un segon pla. Recentment l'entitat va veure com es va encallar un acord amb diversos inversors valorat en 6.500 milions d'euros, i a l'octubre va ser denunciat per Washington, que l'acusa d'ignorar els controls de qualitat obligatoris en el moment de concedir hipoteques.

stats