Economia 05/10/2017

ADICAE creu que el trasllat de CaixaBank i el Sabadell és un moviment polític per "sembrar alarma social"

L'associació d'usuaris de banca assegura que els dipòsits estan garantits

Júlia Manresa
2 min
Gonzalo Gortázar va liderar l’operació de compra de Barclays fins i tot abans de ser nomenat conseller delegat de CaixaBank.

Madrid"Amb una eventual independència de Catalunya cap client de CaixaBank ni de Banc Sabadell perdria ni un euro". Així s'ha expressat Manuel Pardos, president de l'Associació per a la Defensa d'Usuaris de Bancs i Caixes (ADICAE), que ha assegurat que aquestes dues entitats han mentit a tots els seus clients, tant catalans com espanyols, en amenaçar d'emportar-se la seu social de Catalunya per garantir la seguretat dels seus clients. Segons Pardos, "els polítics i alguns sectors estan sembrant confusió i alarma social" sobre una situació que "és incomprensible".

Així ho ha explicat en una roda de premsa convocada després que es conegués la intenció de Banc Sabadell de traslladar la seu social fora de Catalunya. Segons Pardos, el Sabadell, per exemple, ja fa temps que arrossega una mala situació i "fuig" amb una declaració "arbitrària i unilateral". Pardos considera que aquesta és una estratègia política per intentar fugir dels problemes que arrossega l'entitat.

En el cas de CaixaBank, el president d'ADICAE s'ha mostrat més confiat que es tracti únicament "d'una amenaça" i descarta que el canvi de seu s'acabi produint. Pardos recorda que el 40% de CaixaBank és propietat de la Fundació la Caixa; per tant, dels seus clients i usuaris. Per això argumenta que CaixaBank es vol saltar la junta d'accionistes, com ha avançat aquest diari, per esquivar l'opinió dels accionistes.

Pardos ha volgut transmetre tranquil·litat a "tots els que tenen els comptes a Catalunya" i ha recordat que un canvi de seu només és un canvi legal i formal. "Com a dipositants no hi ha cap risc", ha insistit. En aquest sentit ha recordat que la llei espanyola i l'europea protegeixen tots els dipòsits de la unió bancària fins a 100.000 euros, que és el cas del 90% dels clients d'aquestes dues entitats. ADICAE ha assegurat que no hi ha risc que Catalunya quedi fora del fons de garantia espanyol i europeu per ara. Pardos ha posat l'exemple del Brexit per explicar que, en tot cas, en una eventual independència, es tractaria d'un procés llarg que no deixaria ningú sense els diners dels dipòsits.

stats