Com afectarà al teu sou l'acord que garanteix les pensions dels 'baby boomers'

Les cotitzacions augmentaran 6 dècimes però la gran part l'assumiran els empresaris

2 min
Escrivá apuja l’augment de les cotitzacions fins a 0,6 punts

BarcelonaDesprés de mesos de negociació, finalment aquest dilluns el govern espanyol ha arribat a un acord per tirar endavant el mecanisme que ha de garantir que la generació dels baby boomers, els nascuts entre mitjans dels cinquanta i mitjans dels setanta, tingui pensions. Ara bé, l'executiu de Sánchez només ha firmat el pacte amb una part dels agents socials, els sindicats, perquè l'altra, la patronal, va decidir aixecar-se de la taula en rebuig de com anaven les negociacions. Però quin ha sigut l'acord final? Aquestes en són les sis claus:

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El mecanisme

La fórmula per garantir les pensions a la generació boomer, el gran gruix de la qual començarà a jubilar-se a partir del 2030, es diu mecanisme d'equitat intergeneracional i substituirà el polèmic factor de sostenibilitat que va aprovar el partit popular l'any 2013 i que lligava l’augment de les pensions a l’esperança de vida. A la pràctica, suposava una retallada de les pensions en el futur, però mai es va acabar de posar en funcionament.

Com funciona?

Consisteix en augmentar uns 0,6 punts percentuals les cotitzacions a la Seguretat Social durant un termini de deu anys. Es començarà aplicar a partir del 2023 i s'allargarà fins al 2032. Aquest increment l'assumiran les empreses i, en menor mesura, els treballadors. Concretament, els empresaris es faran càrrec del 0,5 i l'empleat d'un 0,1.

Afectarà el sou dels treballadors?

Sí, aquests 0,1 punts que assumiran els empleats es traduirà en una reducció de sou. Per exemple, a un treballador que tingui un salari de 2.000 euros bruts se li reduirà el sou 2 euros (l'equivalent al 0,1). Pel que fa a l'empresa, per a aquest treballador pagarà 10 euros més al mes (un 0,5). Per als empleats que cobrin el salari mínim interprofessional, que és de 1.125,9 euros bruts en 12 pagues, aportaran 1,13 euros del seu sou al mes mentre l'empresa en pagarà 5,63.

On aniran a parar aquests diners?

Al fons de reserva, és a dir, el que es coneix com a guardiola de les pensions. Segons els càlculs del govern de Sánchez, amb aquest increment durant deu anys s'aconseguiran 40.000 milions d'euros.

Quan es començaran a gastar?

A partir del 2033, que és quan més gruix de persones començaran a jubilar-se, i cada tres anys es farà una revisió per saber si la mesura és suficient. En cas que no ho sigui, dues de les possibles opcions implicarien seguir incrementant les cotitzacions o plantejar canvis per compensar la despesa, tal com es preveu en el Pacte de Toledo. Ara bé, en els dos casos caldria obrir, de nou, un període de negociacions amb els agents socials.

Afecta als autònoms?

No, la mesura és només per als treballadors assalariats i les empreses que els tenen contractats. De fet el col·lectiu encara ha de començar a negociar amb el govern central com quedaran les seves quotes en base a les seves cotitzacions reals.

stats