Economia 13/01/2020

El sector agroalimentari manté el tron com a primera indústria catalana

El 2017 la facturació del sector va créixer un 6%, quan l'any anterior ho havia fet poc més d'un 1%

Paula Clemente
2 min
Empresa càrnica de Mercabarna

BARCELONAÉs el sector industrial que més factura a Catalunya, però fins avui no s'havia fet una radiografia completa de les xifres que l'envolten. Segons un informe elaborat per Prodeca i Acció –totes dues entitats de la Generalitat–, el volum de negoci agroalimentari va pujar el 2017 fins als 38.200 milions d'euros, cosa que equival al 16% del PIB català d'aquell mateix any. Aquest indicador inclou tant l'activitat del sector agrícola com la de la indústria transformadora d'aliments i begudes i la de les empreses auxiliars (additius alimentaris, envasos, maquinària alimentària i logística, per exemple).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La facturació es redueix als 27.900 milions d'euros quan es treu de l'equació l'activitat pròpia del sector primari, xifra amb què es queden els responsables de l'informe per fer la comparació amb el que havia passat en els últims anys. Aquesta xifra suposa un creixement del volum de negoci del sector del 6,2% respecte a l'any anterior. És cinc vegades més del que havia crescut el 2016 i el doble de l'avenç del 2015. De fet, és el creixement més important en sis anys: cal retrocedir fins al 2011 per veure un increment del 7% en la facturació acumulada d'aquesta indústria.

Segons el document, aquest és el sector industrial més gran a Catalunya, per sobre de la fabricació de vehicles de motor (que, segons el mateix document, el 2017 va facturar més de 17.700 milions d'euros) i de la indústria química (17.500 milions d'euros). Així ho han posat de manifest Joan Romero, conseller delegat d’Acció, i Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca. "Som el primer sector econòmic i estratègic del país –ha remarcat Sentmartí–. És important prendre consciència, sumar i complementar-nos per guanyar".

Malgrat això, la indústria agroalimentària està lluny dels nivells d’exportació de les altres dues amb què comparteix podi: segons l'Idescat, un 69% de les vendes de la indústria relacionada amb el motor van ser fora d'Espanya el 2017; un 44% en el cas de la indústria química. L'agroalimentària va vendre un 29% a l'exterior, una mica per sota del 31% que havia registrat el 2016. En la presentació de les xifres, però, els dos experts han explicat que Catalunya és la principal destinació d'inversió estrangera del sector agroalimentari a Espanya: 533 milions en els últims cinc anys, el 22% de la inversió en capital atreta en el conjunt de l'Estat.

Els aranzels, un sobrecost de 26 milions

En aquest sentit, el director gerent de Prodeca ha situat l'efecte dels aranzels que preveu imposar Donald Trump, president dels Estat Units, sobre productes agroalimentaris europeus en 26 milions d'euros per a Catalunya. Els seus càlculs indiquen que l'oli vegetal pot veure's afectat amb un sobrecost de 13 milions; el vi, de 7 milions, i la carn, de 6.

I, de fet, la radiografia publicada aquest dilluns per Acció i Prodeca indica que la indústria càrnica és la principal en el sector. Tot i que no es disposa de dades desglossades respecte al 2017 per entendre què aporta cada segment, el 2016 la indústria càrnica va suposar el 32% de la facturació del sector, més del doble de l'activitat generada pels sectors dedicats a elaborar productes per a l'alimentació animal, que són els segons a la llista, i el sector de la fabricació de begudes (11%).

stats