Economia 09/01/2019

L’Airef vol que la Seguretat Social es limiti a pagar pensions

L’Estat hauria d’assumir les despeses no contributives i reduir les cotitzacions destinades a l’atur

Leandre Ibar
3 min
La proposta també inclou un augment de l’edat de jubilació. A la imatge, un grup de jubilats en una platja de Barcelona.

BarcelonaL’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) vol posar fi al dèficit de la Seguretat Social amb els pressupostos de l’Estat. L’organisme presidit per José Luis Escrivá proposa que la Seguretat Social dediqui una part més gran de les cotitzacions dels treballadors al pagament de pensions i que l’administració de l’Estat financi els subsidis d’atur i les despeses no contributives a través dels pressupostos generals. D’aquesta manera s’eixugaria el dèficit de la Seguretat Social mantenint estable el dèficit total de les administracions públiques espanyoles.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons un informe publicat ahir, la solució a curt termini del dèficit de la Seguretat Social passa per reduir el percentatge de les contribucions que paguen els treballadors destinat al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), que serveix per pagar les ajudes als aturats. L’Airef calcula que el SEPE té un superàvit anual de 1.500 milions d’euros i que la xifra que s’hi destina actualment dins de les cotitzacions -d’un 7,05% per a contractes indefinits i d’un 8,3% per a contractes temporals- és superior a la mitjana europea. L’informe argumenta que una baixada d’aquest percentatge permetria augmentar les cotitzacions per a contingències comunes, és a dir, les que es destinen al pagament de pensions i que gestiona la tresoreria de la Seguretat Social.

En concret, l’informe xifra en 3.000 milions d’euros la recaptació addicional per a pensions per cada punt percentual que s’augmentessin les cotitzacions per a contingències comunes. “Aquest canvi es justifica clarament mitjançant l’establiment d’un sistema anàleg al de la Seguretat Social”, segons el qual -diu l’informe- les cotitzacions per desocupació finançarien les prestacions contributives. A més, les arques de l’Estat passarien a assumir “de manera permanent” el cost de les prestacions no contributives -per exemple, les pensions d’invalidesa- i de les bonificacions, és a dir, els descomptes a empreses.

L’Airef situa en uns 17.500 milions el dèficit de la Seguretat Social, que representa un 1,4% del producte interior brut (PIB) espanyol. L’informe considera que aquesta quantitat desapareixeria gràcies al trasvasament de 10.400 milions de les cotitzacions d’atur al sistema de pensions -mitjançant un canvi de 3,5 punts a favor de les pensions- i de l’assumpció de pagaments de 7.000 milions en altres despeses per part del govern espanyol. Aquestes mesures suposarien augmentar del 0,8% al 2,2% del PIB el dèficit de l’administració estatal, però l’eliminació del dèficit de la Seguretat Social mantindria el global del dèficit del sector públic espanyol en l’actual 1,9% del PIB.

La viabilitat del sistema de pensions a Espanya i com reduir el dèficit de la Seguretat Social són un dels principals maldecaps del govern espanyol des de fa anys i, de moment, no hi ha hagut cap executiu que hagi proposat una solució ni a curt ni a llarg termini.

Allargar més l’edat de jubilació

A llarg termini, l’Airef considera que, per fer totalment viable el sistema de pensions espanyol, l’Estat hauria de canviar la legislació per assegurar que els treballadors cotitzin durant més anys. L’organisme fiscal proposa augmentar l’edat de jubilació efectiva des dels 62,7 anys fins a més enllà dels 65 anys, així com augmentar dels 25 als 35 anys la quantitat d’anys de cotització necessaris per cobrar la pensió.

LES CLAUS

1. Com és de gran el dèficit de la Seguretat Social?

L’Airef calcula que la Seguretat Social té un dèficit de 17.500 milions d’euros, que representen un 1,4% del PIB espanyol. La seva proposta eliminaria completament aquest dèficit, però a costa de traspassar-ne una part important a les arques de l’Estat.

2. Com proposa l’Airef que es redueixi el dèficit de la Seguretat Social?

L’organisme fiscal proposa que una part de les cotitzacions dels treballadors que es destinen a subsidis d’atur es dediqui a finançar pensions, i que els pressupostos de l’Estat assumeixin el cost de les pensions no contributives i de les bonificacions.

3. La proposta de l’Airef augmentaria el dèficit total del sector públic?

Segons l’Airef, no. L’informe assegura que s’eliminaria el dèficit de la Seguretat Social i que, a canvi, el dèficit del govern espanyol pujaria del 0,8% actual fins al 2,2% pel fet d’assumir costos que ara no té. En global, però, el total del sector públic espanyol quedaria inalterat en l’1,9%. 4. Aquestes propostes serien suficients?

L’Airef diu que aquestes mesures servirien a curt termini -entre cinc i deu anys-, però que a llarg termini caldria allargar la quantitat d’anys de cotització dels treballadors apujant tant l’edat mitjana de jubilació com el mínim d’anys cotitzats per cobrar la pensió.

stats