Agricultura

Agricultors catalans i francesos protestaran junts a la frontera

El ministeri d'Agricultura demana més coordinació a les comunitats en les inspeccions per evitar les vendes a pèrdua

3 min
El líder d'Unió de Pagesos, Joan Caball.

BarcelonaEls pagesos no pensen aturar la protesta. Al contrari. A més de la concentració prevista per dimecres a Madrid, el sindicat agrari català Unió de Pagesos (UP) està preparant una mobilització transfronterera per a la setmana que ve amb els agricultors francesos, segons ha explicat aquest dilluns el secretari general de l'entitat, Joan Caball. Serà una acció per continuar reclamant solucions urgents a la crisi del sector agrari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, Caball ha explicat que encara mantenen converses amb els seus homòlegs francesos per tancar els detalls i el dia de la protesta, però ha reivindicat que hi ha motius de protesta conjunts davant la UE. UP es mobilitzarà també aquest dimecres i participarà en la protesta convocada amb Unió d'Unions davant el ministeri d'Agricultura a Madrid. Així doncs, Caball ha donat per descomptat que hi haurà una "petita presència" de tractors d'agricultors catalans a la manifestació a la capital espanyola, perquè el gruix vindrà de províncies més a prop de Madrid, i ha qualificat d'"insuficients" les solucions que ofereix ara com ara el ministre d'Agricultura, Luis Planas.

Al marge d'aquestes protestes a la frontera i a Madrid, UP vol mantenir les mobilitzacions també al país. Hi haurà "més protestes a Catalunya" les setmanes vinents, perquè el sindicat agrari entén que no hi ha hagut prou respostes a les seves reivindicacions. Caball ha dit als periodistes que la setmana que ve no preveuen manifestacions coincidint amb el Mobile World Congress i ha insistit que l'acció amb els agricultors francesos es concentrarà a la frontera.

Malgrat aquestes mobilitzacions, el sindicat es manté obert a les negociacions amb les administracions i participarà aquest dijous en la reunió de la taula agrària amb la Generalitat, amb la qual vol abordar la modificació del pla especial per combatre la sequera perquè no penalitzi més el sector. Divendres representants de l'entitat també preveuen reunir-se amb el secretari general del ministeri d'Agricultura a la Delegació del govern espanyol a Catalunya perquè escolti les seves demandes. UP reclama reduir la burocràcia als agricultors, més ajudes als agricultors joves, l'exempció de tributació a les ajudes rebudes, que es retalli la càrrega fiscal a les inversions o bestretes del 100% de les ajudes, i continua reivindicant les mateixes regles de producció per als agricultors d'altres països.

Caball ha apel·lat a la unitat dels pagesos en les seves reivindicacions, en un moment en què una part important de la protesta l'ha capitalitzat el nou moviment Plataforma Pagesa, que no s'ha estat de criticar els sindicats tradicionals. El secretari general d'Unió de Pagesos ha assegurat que l'organització "no exclou" ningú" i està "disposada a col·laborar amb tothom".

Planas demana coordinació

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha demanat a les comunitats autònomes suport a les assegurances agràries i la unificació de les inspeccions al camp, en una reunió del Consell Consultiu de Política Agrícola i Pesca. "Les comunitats autònomes hi poden fer molt perquè l'agricultura i la ramaderia són de competència autonòmica. Així, de les divuit mesures que vaig anunciar dijous passat moltes tenen un contingut autonòmic important", ha assegurat a la roda de premsa prèvia a la trobada amb els consellers d'Agricultura.

El ministre ha assenyalat que hi ha "mesures molt senzilles" que estan en mans de les comunitats per "precisament respondre" a les peticions que estan fent agricultors i ramaders, que fa més de dues setmanes que es manifesten i es concentren. Respecte al funcionament de la llei de la cadena alimentària, de la qual ha recordat que "funciona bé", i de les sancions per la venda a pèrdues, Planas ha animat les comunitats a unificar les inspeccions. "Suggeriré a les comunitats autònomes que dins l'àmbit de les seves competències coordinin les actuacions de manera que es pugui efectuar en una situació agrícola i ramadera una sola inspecció de l'àrea. Crec que és una mesura de simplificació que no existeix", ha indicat.

stats