Farmacèutiques
Economia 09/05/2022

Almirall estrena etapa amb una patacada a la borsa

Carlos Gallardo debuta com a president després de 34 anys de mandat del seu pare

2 min
Almirall lliga el relleu generacional al segon intent

La data del dilluns 9 de maig del 2022 no serà una data qualsevol a la història d'Almirall. Era el primer dia laborable després que la junta d'accionistes de la farmacèutica aprovés el nomenament de Carlos Gallardo com a president de la companyia i, en rigor, el seu debut en el càrrec després de l'etapa de 34 anys de presidència del seu pare, Jorge Gallardo.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La farmacèutica familiar catalana no ha celebrat el relleu amb bones notícies: la companyia ha fet públic que durant el primer trimestre d'aquest any va guanyar 20,4 milions d'euros, un benefici que és un 31,5% inferior al del 2021 i que també és inferior al dels anys precedents, també als anteriors a la pandèmia. Els comptes d'Almirall apunten que les vendes van arribar als 218,8 milions d'euros en els tres primers mesos de l'any, excloent la contribució d'AstraZeneca i Covis Pharma, cosa que suposa una lleu millora interanual de l'1,6%. La companyia ha celebrat, això sí, el "fort rendiment" del negoci dermatològic, on les vendes van créixer un 31% respecte al primer trimestre del 2021. El grup manté el seu objectiu per al conjunt de l'any de millorar vendes al voltant del 5% i aconseguir un ebitda (beneficis abans d'interessos, impostos, depreciacions i amortitzacions) que rondi els 200 milions d'euros.

Aquests resultats han tingut una pèssima acollida a la borsa, on Almirall va ser el valor que més queia durant la jornada, amb un daltabaix de l'11% del seu valor.

Canvi d'era

Jorge Gallardo havia estat president des del 1988 i sota la seva presidència –marcada, segons els treballadors, per la seva forta personalitat, i no manca de polèmiques polítiques per la seva posició obertament contrària a la independència de Catalunya– la companyia havia passat d'unes vendes de 137 milions als 827 milions del 2021. Ara fa una dècada, el ja expresident ja va intentar cedir les regnes de la companyia al seu fill, però en aquell moment Carlos Gallardo ho va declinar, cosa que va provocar un petit sisme familiar i empresarial.

L'empresa, que té com a màxim executiu des de l'any passat l'italià Gianfranco Nazzi, manté una bona posició financera després d'haver reduït deute en 150 milions durant l'any passat per arribar a un nivell de deute equivalent al seu ebitda anual.

stats