SINDICATS
Economia 18/12/2015

Álvarez prepara una candidatura coral per liderar la UGT estatal

L’actual cap del sindicat a Catalunya vol reproduir el model alemany i reduir estructures per dalt

Elena Freixa
3 min
El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ja té el suport de la federació del metall, i avui es reuneix amb la de serveis públics, la més gran.

BarcelonaEl lideratge de la UGT a Espanya podria recaure per primer cop en democràcia sobre un candidat català. Josep Maria Álvarez, secretari general del sindicat a Catalunya durant 26 anys, prepara una candidatura que es presenta com a rupturista en molts sentits, fins i tot a l’hora de repartir el protagonisme, que fins ara ha acaparat el secretari general, Cándido Méndez. Després de 20 anys amb Méndez com a líder, la pretensió d’Álvarez és fer una candidatura coral en què la direcció sigui més col·legiada, segons confirmen fonts de la UGT a l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’objectiu és caminar cap a una estructura més semblant a la del sindicalisme alemany, en el qual les veus de les branques sectorials tenen molt més pes i visibilitat (com passa amb la IG Metall germànica, que representa la indústria metal·lúrgica, per exemple). Seguint aquesta fórmula, Álvarez treballa en una llista amb suports sectorials i territorials que podria presentar-se cap a finals del mes de gener.

Avui Álvarez té una prova important a Madrid per sospesar quins suports té: es reunirà amb representants de la federació de serveis públics, que és la més gran en l’àmbit confederal. Álvarez ja té un suport clau, el de la federació del metall, de la qual prové ell mateix, ja que era treballador d’Alstom a Santa Perpètua de Mogoda. Tret de Catalunya, on els suports estan garantits, les territorials no s’han mullat. El congrés confederal no és fins al març i per presentar candidatura formal cal un suport mínim del 25% dels delegats.

La reforma de l’estructura “de dalt a baix” és un dels reptes principals. Això vol dir menys cúpula i fusionar les federacions fins a deixar-ne només tres de grans, com ja s’ha fet a Catalunya. La complexitat interna fa que Álvarez guanyi suports per liderar el procés per la seva trajectòria i coneixement del sindicat, sostenen fonts sindicals.

També hi ha el repte d’obrir el sindicat des del punt de vista ideològic. La UGT té una llarga trajectòria lligada al PSOE que vol superar, sobretot ara que en la política també irrompen nous actors i també competidors, com el sindicat Somos, pròxim a Podem. A Catalunya, segons alguns, aquesta obertura s’ha vist més clara els últims temps. La mateixa vicepresidenta del govern d’Artur Mas, Neus Munté, havia format part de l’executiva.

El sindicat haurà de fer autocrítica i construir tallafocs que facin oblidar la recent fase fosca, deguda als escàndols de corrupció que han envoltat la UGT. Aquests casos i la gestió de la pròpia crisi han precipitat la marxa de Méndez un any abans del que tocava.

Relleu a Catalunya

Álvarez treballa en paral·lel en el seu relleu a Catalunya, que pinta molt més tranquil. La tríada per succeir-lo la integren Matías Carnero, president del comitè d’empresa de Seat, Camil Ros, actual secretari de política sindical, i Laura Pelay, la secretària de treball del sindicat. Les converses estan en marxa per trobar l’encaix del rol que assumirà cadascú en la nova estructura, ja que es dóna per fet que no hi haurà pugna al congrés català que se celebrarà a l’abril. En cas que Álvarez acabés presentant-se a secretari general a Madrid i guanyés, hauria de solapar durant un més els dos càrrecs fins que arribés el relleu a Catalunya.

Cilleros i Santana seran els contrincants per dirigir la UGT

Miguel Ángel Cilleros, secretari general de la Federació de Serveis per a la Mobilitat i el Consum de la UGT, és avui l’únic que ha fet oficial el pas endavant per rellevar Cándido Méndez al capdavant del sindicat. La seva candidatura s’ha presentat aquesta setmana. Ha promès reduir les cúpules i donar més pes a les seccions sectorials del sindicat. A més, el secretari general de la UGT a les Canàries, Gustavo Santana, també vol optar al càrrec de secretari general. Fonts del sindicat, però, donen a Santana menys opcions d’aglutinar el suport suficient.

stats