Economia 13/03/2016

La premsa de Madrid carrega amb duresa contra Àlvarez després de la seva victòria

'El País' l'acusa d'haver enganyat els militants distraient-los amb el dret a decidir, mentre que 'El Mundo' creu que el seu primer discurs va ser "caspós i anacrònic"

Ara
2 min
Álvarez deixarà de dirigir la UGT l’abril de l’any que ve, després de 26 anys

BarcelonaLa premsa de Madrid ha acollit amb poc entusiasme l'elecció de Josep Maria Àlvarez com a nou líder del sindicat UGT. Els més agressius han estat 'El País' i 'El Mundo', que li han dedicat editorials crítiques. El primer se centra especialment en el suport que Àlvarez ha donat sempre al dret a decidir, mentre que el segon qüestiona, sobretot, els seus posicionaments en qüestions econòmiques.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, 'El País' afirma que l'estret marge amb què Àlvarez va guanyar (només 17 vots) "alimenta el temor a una ruptura de l'organització, aguditzat per la polèmica sobre la defensa del dret a decidir de Catalunya proclamada pel nou secretari general".

"Àlvarez cometrà un greu error si introdueix factors de confrontació territorial aliens a la gestió sindical", afirma l'editorial del diari de Prisa. "Per això, la seva declaració que 'és la primera vegada a Espanya que la catalanofòbia no ha guanyat' és desafortunada i indica un desenfoc inicial en la seva concepció del sindicat". Finalment, l'editorial conclou que "distreure's amb el dret a decidir i les seves conseqüències seria un engany als militants".

Aquestes afirmacions contrasten, precisament, amb el fet que mitjans com 'El País' van centrar-se intensivament en el 'dret a decidir' durant els dies previs a les eleccions de la UGT.

Per la seva banda, 'El Mundo' critica que la UGT s'aferri a "un sindicalisme caduc i opac". "Sorprèn que els delegats de la UGT hagin decidit eternitzar un model sindical ineficaç per donar resposta a les necessitats dels treballadors".

"En la seva primera intervenció –continua 'El Mundo'– com a secretari general de la UGT, amb un llenguatge caspós i anacrònic que evoca el món previ a la caiguda del Mur de Berlín, Àlvarez es va mostrar incapaç de fer autocrítica". El rotatiu recorda que la UGT ha perdut un bon nombre d'afiliats en part pels casos de corrupció (com els ERO d'Andalusia) en què s'ha vist vinculat.

A la part final de l'editorial, l'editorial acaba mencionant el 'dret a decidir'. Ho veu com "un problema per a Pedro Sánchez", atès que aquest sindicat ha tingut històricament un vincle molt estret amb el PSOE. "Anar pel camí del 'dret a decidir' seria el punt final a la declinant trajectòria de la UGT", sentencia.

stats