Economia 25/08/2015

Els analistes atribueixen la caiguda borsària a l'esclat de la bombolla xinesa

Indiquen que l'economia del gegant asiàtic es desaccelera però les autoritats del país tenen marge per prendre mesures d'estímul

Ara / Agències
3 min
borsa tailàndia

BarcelonaLa majoria d'analistes consideren que les fortes caigudes de les borses asiàtiques han estat provocades per l'esclat del que han batejat com a 'triple bombolla' xinesa, i que en el fons respon al fet que és insostenible el model de creixement xinès. Però, a més, els principals analistes no es posen d'acord sobre si la caiguda generalitzada als mercats serà la tendència generalitzada els propers mesos o, per contra, hi haurà un rebot en el mercats occidentals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El departament d'anàlisi de Bankinter ha advertit aquests dimarts que l'ajust de les borses asiàtiques és "seriós" i respon a l'esclat d'aquesta triple bombolla, que estaria formada per un excés de crèdit, un desajustament en el mercat immobiliari xinès i una bombolla borsària. "No es tracta d'un ajustament a curt termini, sinó que és una cosa més seriosa", diuen els especialistes de Bankinter.

També indiquen que el model de creixement xinès "no és sostenible en el temps" i d'aquí l'ajustament, tot i que les autoritats xineses han fet anar, sense èxit, totes les mesures de política monetària que tenien a la mà, ortodoxes i no tan ortodoxes.

Aquests experts recorden que la Xina representa el 15,4% del PIB mundial, només per darrere dels Estats Units, i que supera de llarg el Japó (5,4%), Alemanya (3,7%) o Espanya (1,6%). "Un aterratge sobtat de la Xina és més difícil de gestionar que una crisi grega", indiquen els experts, que destaquen que la desacceleració de l'economia xinesa és "una realitat preocupant".

Per la seva banda, el director de producte de l'Àsia de Fidelity, Mattew Sutherland, ha explicat que la caiguda del mercat xinès és per l'evidència de la desacceleració econòmica que es veu en indicadors com la venda d'automòbils o la despesa elèctrica. També creu que el pla de reformes ha ensopegat amb alguns aspectes, com el de crear més competència o reduir l'intervencionisme.

Aquest expert també considera que alguns analistes han interpretat les devaluacions del iuan com "una debilitat" perquè el que es pretenia era estimular les exportacions. Tot i això, ha indicat que a Fidelity creuen que l'economia xinesa s'està desaccelerant, però no parant.

Els gestor de fons de FF Japan Smaller Companies Fund i FF Japan Advantage Fund de Fidelity, Jun Tano, ha dit que tot i que la desacceleració xinesa és una notícia "clarament negativa", no hi haurà una recessió global en el futur sempre que l'economia dels Estats Units continuï estable. Tano ha parlat de la possibilitat de noves baixades a les borses i ha dit que el mercat japonès està més en una fase de consolidació que de caiguda lliure i veu en aquesta correcció possibles oportunitats per als inversors.

El banc HSBC creu que el govern xinès té un marge bastant ampli per impulsar el creixement econòmic del país amb estímuls fiscals i monetaris. "Els legisladors xinesos tenen encara prou munició tant en el front monetari com fiscal", indica Qu Hongbin, economista en cap de l'HSBC a la Xina, i la seva col·lega Julia Wang en una nota que han publicat aquest dimarts.

Els dubtes sobre l'economia xinesa han fet caure també el preu de les matèries primeres, indiquen aquests analistes, que opinen que els mercats es poden preocupar per moltes coses, però "no perquè s'esgotin les opcions a la Xina". Aquests experts creuen que el banc central xinès retallarà en 25 punts bàsics els tipus d'interès i en 200 punts bàsics el coeficient de caixa (els diners que els bancs no poden destinar a crèdits) durant el segon semestre d'aquest any.

També aposten per un increment de la despesa pública per part de les autoritats xineses per fomentar el creixement, ja que al juliol la Xina tenia superàvit. Per tant, creuen que tant els bancs com els mercats de bons podran jugar un paper de suport al creixement en connectar la liquiditat disponible amb les inversions. L'HSBC manté la previsió de creixement per a la Xina del 7,1% el 2015, per sobre fins i tot del 7% que va créixer el primer semestre.

Per la seva banda, el titular del Tresor australià, Jose Hockey, ha tractat de tranquil·litzar els inversors aquest dimarts dient que l'economia, tant local com mundial, és més forta després de la crisi del 2008, i ha assegurat que els fonaments de l'economia australiana i mundial són bons.

stats