Paul Krugman, Angus Deaton, Amartya Sen i Joseph Stiglitz, entre la trentena de premis Nobel d'economia que firmen una carta en suport a Mas-Colell

L'Associació Econòmica Internacional també subscriu la seva solidaritat amb l'economista català davant l'amenaça del Tribunal de Comptes

Ara
3 min
Andreu Mas-Colell en el moment d'iniciar la seva intervenció.

BarcelonaUn total de 33 premis Nobel d'economia i una vintena més d'economistes de renom asseguren que estan "profundament preocupats" per la situació del professor Andreu Mas-Colell, a qui es refereixen com "un dels economistes espanyols més coneguts i respectats". Aquest conjunt de personalitats del sector, entre els quals hi ha la majoria de Nobel dels últims deu anys, han firmat un article en què defensen l'exconseller de la Generalitat després que el seu fill expliqués en un fil a Twitter que el Tribunal de Comptes podria embargar la casa, la pensió i el compte bancari de Mas-Colell. Un suport a l'exconseller Mas-Colell al que també s'hi ha sumat, a través de Twitter, el premi Nobel d'Economia Paul Krugman, que ha qualificat de preocupant la situació en la que es troba l'exconseller, al que ha qualificat d'eminent economista, i ha retuitejat l'article dels seus col·legues.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Tribunal de Comptes té oberta una investigació contra ell i 40 persones més per presumptes irregularitats en l'acció exterior del Govern entre els anys 2011 i 2017. Però els prestigiosos economistes que firmen l'article, publicat a El País, critiquen que no s'han especificat els càrrecs exactes que pesen en contra seva.

"El procediment del Tribunal de Comptes pot tenir conseqüències financeres desastroses per al professor Mas-Colell -lamenten en el text-. Com que la sanció podria excedir el patrimoni net combinat de tots els acusats, el professor Mas-Colell s'enfronta a la perspectiva que es requisin tots els seus béns: això, tot i que en la documentació de més de 18.000 pàgines de l'acusació enviada al professor Mas-Colell no s'especifica la seva connexió" amb els fets, continuen.

Entre els signants hi ha el premi Nobel britànic Angus Deaton, conegut per la seva anàlisi de la pobresa i el benestar; l'indi Amartya Sen, que va rebre el premi l'any 1998 també per l'enfocament social i econòmic del seu estudi de l'economia; els mediàtics Joseph Stiglitz i Jean Tirole; la segona dona en guanyar el guardó, Esther Duflo; el també doctor honoris causa de la Universitat Pompeu Fabra Robert M. Solow; i els dos últims premis Nobel d'economia, Paul Milgrom i Robert B. Wilson. Tots ells destaquen de l'exconseller la seva "màxima integritat", que és una persona dedicada "al bé públic" i la seva "disposició a dur a terme responsabilitats de govern a Espanya i Europa".

"El professor Andreu Mas-Colell és un exemple per a tots els científics espanyols a l'exterior: el resultat d'aquest procediment pot tenir una influència negativa en la voluntat d'aquestes persones de tornar al seu país i contribuir al servei públic", conclouen aquests cinquanta economistes.

Dels economistes europeus als matemàtics nord-americans

Aquesta és l'última de tota una sèrie de mostres de suport que han aparegut des que el fill de Mas-Colell va denunciar la situació a través de Twitter. S'hi han posicionat en contra, també, per exemple, l'Associació Econòmica Europea i l'Associació Econòmica Internacional. El comitè executiu d'aquesta entitat europea expressa en un altre escrit la seva solidaritat amb l'economista català i es mostra esperançat que tot acabi positivament per a ell. Finalment, després de ressenyar part de la seva trajectòria, afirmen que el professor "ha demostrat un esperit de servei indestructible i s'ha comportat amb el més alt nivell d'integritat".

També han volgut posicionar-se a favor de l'exconseller l'Associació Americana de Matemàtics (AMCS), que a través del seu comitè de drets humans ha obert una petició virtual en què es demanen firmes en suport a Mas-Colell. El suport a l'exconseller es va fer palès també la setmana passada a les jornades del Cercle d'Economia, quan els assistents el van rebre amb aplaudiments a l'inici de la seva xerrada.

stats