Economia 20/10/2017

L'economista Antón Costas, sobre retirar diners dels bancs: "És com escopir al cel, tu mateix t’embrutes"

Economistes i polítics catalans valoren l'acció d'Òmnium i l'ANC per treure efectiu dels caixers

Ara
3 min
Persones esperant per treure efectiu en un caixer del Sabadell a la plaça Lesseps de Barcelona.

BarcelonaEconomistes i polítics catalans han reaccionat a la proposta de l'ANC i Òmnium de retirar efectiu dels caixers automàtics com a protesta per la repressió i les detencions dels líders sobiranistes. L'economista i expresident del Cercle d’Economia Antón Costas ha valorat a l’ARA que l’acció proposada per ANC i Òmnium de retirar diners dels bancs "és com escopir al cel, tu mateix t’embrutes".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Costas ha comentat que aquesta podria ser una proposta "coherent" (però, tot i així, perjudicial) d’un anticapitalista, "però en cap cas d’una persona que busqui dinamitzar l’economia catalana". Segons l'economista, la crida "és una manera d’autolesionar-se" i espera que es convoquin "propostes millors per afavorir el dinamisme econòmic i el progrés social".

D'altra banda, el director de l’Institut d’Estudis Financers, Josep Soler, ha explicat a RAC1 que una acció d’aquest tipus que toqui el sistema financer "és una temeritat". Segons l'expert, "és millor no fer-les" perquè es tracta d'un "sector molt sensible". En aquest sentit, Soler apunta que si la sortida de dipòsits és petita "tindrà un impacte petit", però que no es tracta del volum de l'acció, sinó de l'impacte que pugui tenir en la imatge de les entitats financeres.

El director de l'IEF ha recordat que dues entitats catalanes (CaixaBank i el Sabadell) "han canviat la seva anotació al registre mercantil en benefici dels catalans". Per a Soler, tots dos bancs han fet el trasllat per poder seguir sota el paraigües del Banc Central Europeu, que "dona estabilitat en un moment en què tothom necessita estabilitat". "Amb els estalvis de la gent no s'hi pot jugar", ha sentenciant l'economista.

Alguns polítics catalans també han valorat l'acció proposada per Òmnium i l'ANC. El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha opinat en un tuit que "tensionar els bancs o dinàmiques de boicot comercial no són la millor manera de fer-se sentir". Així doncs, Vila ha lamentat que "posar en risc l’economia és sempre un autogol".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha donat la seva opinió sobre la retirada massiva dels caixers en una entrevista aquest matí a la Cadena Ser. Colau creu que "no és la millor idea" ara mateix i ha demanat que la situació "es recondueixi cap al diàleg".

Ahir a la nit la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va comentar al seu compte de Twitter que "amb els seus diners, cadascú faci el que vulgui". La dirigent, que ha retuitejat aquest matí el missatge de Vila, va demanar respecte per "construir un país de gent lliure".

El diputat de JxSí Lluís Llach ha penjat una imatge de gent fent cua en un caixer automàtic per sumar-se a la crida i ha bromejat que aniria retirar diners aviat "no sigui que més tard hi trobi massa gent" perquè avui "tindré moltes despeses". La diputada de la CUP, Mireia Boya, també ha donat suport a l'acció i ha destacat que el millor de la campanya és que "tot i que alguns no vulguin, és la gent qui decideix treure diners".

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha contestat el retret de la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, en què qualificava d'"irresponsables" els organitzadors de l'acció. Arrimadas es preguntava "què volen provocar" els sobiranistes i Rovira li ha respost: "És molt senzill d'entendre, companya". Així doncs, ha assegurat que la campanya demana "l'alliberament de dues persones innocents i honrades", "que no se'ns imposi el que hem de pensar i fer" i "rebutjar les amenaces, els tribunals, els fiscals i la policia al vostre servei".

Des del PSC, Alícia Romero, portaveu adjunta del PSC al Parlament ho ha valorat així: "Ens sembla que no es poden fer accions amb tanta frivolitat". Ha argumentat que "no es pot jugar amb el sistema" i encara menys en plena fuga d'empreses i retirada de dipòsits dels bancs. "Ens pot semblar una acció simpàtica, però si ho acaba fent molta gent, al final això ens pot portar a situacions molt complicades en el sistema financer", ha dit, preguntant-se "què volen demostrar" amb aquest tipus d'accions les entitats sobiranistes, a les quals ha demanat "sensatesa".

stats