Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració: "Madrid ha entès millor que Catalunya la necessitat de desconfinar-se"

Pallarols reclama que bars i restaurants puguin obrir fins a les 12h de la nit

3 min

BarcelonaEl director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, va assegurar ahir en una entrevista amb Antoni Bassas a l’ARA que el govern de la comunitat de Madrid “ha entès millor” el fet que la ciutadania va decidir reemprendre la socialització al mes de maig de l’any passat i que era “tan important” prendre mesures per frenar els contagis del covid-19 com assegurar l’actvitat econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Al maig [del 2020] la ciutadania, que és adulta, va decidir desconfinar-se”, va assegurar Pallarols. Segons el dirigent patronal, la població “no ha aturat la socialització” malgrat “el càstig a la restauració” imposat, a parer seu, per la Generalitat en mantenir les restriccions al sector més severes que en altres comunitats autònomes. 

Pallarols ha defensat obertament el model les polítiques aplicades a Madrid pel govern d'Isabel Díaz Ayuso, que durant la campanya electoral ha posat al centre del debat el fet que a la capital espanyola s'ha mantingut en gran part oberta la restauració. De fet, el director del Gremi de Restauració barceloní va compartir aquest cap de setmana a Twitter un missatge del regidor del PP a l'Ajuntament de Barcelona elogiant la manca de restriccions aplicades per l'executiu d'Ayuso.

El director del Gremi creu que el govern d'Ayuso “ha entès des del maig” que cal obrir l'economia “si no tens recursos suficients per fer que les famílies no passin penúries i les empreses no tanquin”. “És un equilibri difícil”, ha dit sobre el binomi entre la salut i l'economia, però ha assegurat que “tan important és un com l'altre”. “No hi ha pitjor malaltia que la pobresa. Els resultats poden ser més devastadors”, ha afegit. 

Segons Pallarols, el fet que Madrid tingui unes xifres de contagis i morts per covid-19 molt superiors a les de la resta de comunitats autònomes, inclosa Catalunya, no té res a veure amb les mesures laxes aprovades per Ayuso, ja que -ha dit- la majoria de defuncions es concentren en la primera onada de contagis, quan el govern espanyol va centralitzar el control de la mobilitat i de les mesures sanitàries. En aquest sentit, el director del Gremi ha recordat que països europeus amb restriccions sanitàries sobre bars i restaurants més fortes s'han assolit nivells de contagis superiors als de Catalunya, per la qual cosa ha qualificat de “qüestionable” la correlació entre mesures sanitàries sobre la restauració i evolució de la pandèmia.

El secretari general de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va assegurar a principis d'abril que si Catalunya tingués les mateixes xifres que Madrid en contagis i defuncions, haurien mort unes 7.000 persones més. Així mateix, l'impacte econòmic de la pandèmia a la ciutat de Madrid no ha estat notablement inferior al de la resta de l'Estat, tot i que, per l'efecte capitalitat, en la seva economia hi té un pes més important l'administració pública, les finances i la presència de seus de grans empreses, molt menys afectades per les restriccions de moviments que el turisme i la indústria.

Obertura fins a les 12 de la nit

Pallarols ha valorat positivament la decisió de la Generalitat de permetre l'obertura fins a les 23 hores dels locals de restauració, tant en interiors com terrasses, que entrarà en vigor el proper 9 de maig. “No vull menystenir el pas que fa el Govern”, ha declarat, alhora que recordava que tants empresaris com administracions són “tots aliats” i tenen “un objectiu compartit” en la lluita contra la covid-19.

Aquesta setmana el Gremi de Restauració, ha assegurat, intentarà allargar fins a les 12 de la nit aquesta obertura, per adequar-la als “usos socials” de la població i perquè els restaurants en zones amb una alta presència de turisme han perdut la possibilitat d'oferir sopars a primera hora del vespre a causa de la falta de visitants estrangers.

No obstant, Pallarols ha criticat que la Generalitat va decidir “tractar com a adversaris els que som aliats” a l'hora d'imposar restriccions sense tenir en compte altres criteris. El Gremi calcula que la crisi del coronavirus provocarà el tancament de més de 2.000 punts de restauració dels aproximadament 9.500 que hi havia a la capital catalana abans de la pandèmia.

Pla de rescat per a Barcelona

La situació econòmica de la ciutat de Barcelona durant i després de la pandèmia requerirà “un pla de rescat” de la ciutat, ha reclamat Pallarols. El representant dels restauradors barcelonins creu que a nivell de les tres grans administracions -Ajuntament, Generalitat i Estat- “es bada” i no fan res per evitar un possible que la ciutat quedi “debilitada” econòmicament. 

“Barcelona no és una ciutat qualsevol a Espanya”, ha dit, per exigir més coordinació entre sector privat i públic per “frenar la sang” a nivell empresarial i “posicionar” la ciutat a nivell internacional. “La competència serà ferotge” amb la resta de grans ciutats europees, ha augurat, per la qual cosa cal que la ciutat es converteixi en “business-friendly” i “corregir la tendència de fa molts anys” de posar “traves administratives gravíssimes” a l'arribada d'inversions i negocis de fora.

stats