Compte enrere al toc de queda

El Govern assegura que la previsió és que s'anul·li dissabte, amb l’estat d’alarma, si el covid ho permet

4 min
Un control dels Mossos a la Gran Via de Barcelona pel toc de queda.

BarcelonaHaver d’estar pendent del rellotge per controlar si s’acosten les 10 del vespre té els dies comptats a Catalunya. El toc de queda acabarà dissabte a mitjanit, segons la previsió del Govern. Almenys això és el que ha dit la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, en una entrevista a RTVE. “Si tot continua igual, no fa pensar que sigui necessari”, ha assegurat Budó, que ha verbalitzat la fi d’una restricció que va començar el 25 d’octubre amb l’estat d’alarma que decau dissabte. Des dels departaments d’Interior i Salut han volgut matisar que la decisió no està presa, però que la intenció és aquesta si les dades del covid ho permeten.

Això no evitarà que el consell executiu del Govern aprovi aquest dimarts una modificació del decret llei 27/2020 per incorporar el toc de queda a la llei catalana de salut pública. Es recollirà que en pandèmia es pugui prohibir la mobilitat nocturna. Budó ha defensat que la Generalitat tingui un marc normatiu per, si és necessari, poder aplicar el toc de queda tot i que acabi l’estat d’alarma: “Ens preparem per poder-ho fer”. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha fet un pas més i ha demanat “instruments” al govern espanyol per tenir carta blanca en les restriccions. El motiu és que el toc de queda, com altres mesures que afecten els drets fonamentals, sense l’estat d’alarma necessiten l’aval judicial.

Malgrat que divendres Sàmper no es va mostrar tan contundent en la petició estatal, ara s’ha sumat a la crida d’altres comunitats autònomes de poder accedir a un estat d’alarma “a la carta”. En tot cas, aquest debat prendrà sentit si al final, en contra del que s’ha anunciat, Catalunya vol mantenir el toc de queda. Una limitació que sense l’estat d’alarma ha de passar pels jutges i que ningú garanteix que rebi el vistiplau del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Per això, com que el Govern no descarta que, tard o d’hora, s’hagi de tornar a aplicar el confinament nocturn, pretén assegurar-se que ho podrà fer sense que els jutges ho tombin.

Una decisió a contrarellotge

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, s’ha pronunciat amb més cautela sobre la fi del toc de queda perquè ha mantingut que és “una mesura efectiva”, encara que ha admès que és “lesiva a nivell emocional”. En una entrevista a TV3, Ramentol ha avançat que no es podrà trigar gaire més a prendre la decisió “definitiva” perquè si inclou restriccions que topen amb els drets fonamentals caldrà que abans passin pel TSJC. Amb el calendari a la vista, tots els ulls estan posats en dissabte a mitjanit. A aquella hora s’acabarà l’estat d’alarma i també el toc de queda. Per tant, es podrà recuperar la lliure mobilitat nocturna després de més de mig any.

La fi del toc de queda coincidirà amb la reobertura dels bars i restaurants, que a partir de diumenge podran tornar a tenir clients als locals fins a les 11 de la nit. Això vol dir que, sense el confinament nocturn, no s’haurà de córrer per acabar el sopar amb una estona de marge perquè, un cop fora de l’establiment, es podrà estar al carrer. El toc de queda és una mesura tan dràstica que impedeix sortir de casa entre les 10 de la nit i les 6 del matí, excepte que sigui per anar a treballar o una altra de les excepcions. De manera que dissabte a mitjanit la gent podrà estar al carrer i desplaçar-se sense que la policia pugui prohibir aquesta mobilitat ni sancionar-la.

En són conscients els Mossos d’Esquadra, que saben que la fi del toc de queda implicarà canvis en els dispositius. Des de finals d’octubre, la policia ha deixat de desplegar-se a les zones, per exemple, on es concentra la restauració i també ha notat una caiguda en la delinqüència. Fonts dels Mossos donen per fet que quan el confinament de nit no s’apliqui hi haurà més interacció de la població i això obligarà a reforçar la franja nocturna. A diferència del que ha passat amb els botellons al carrer i les festes privades, en què la policia ha arribat a alertar les últimes setmanes de repunts, no s’ha detectat un incompliment generalitzat del toc de queda.

Una suma de milers de multes

Malgrat tot, els Mossos i les policies locals han posat milers de denúncies des del 25 d’octubre per saltar-se el toc de queda. Per exemple, entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua, es van posar unes 1.500 multes per incomplir-lo. Fonts de l’Ajuntament de Barcelona expliquen que la Guàrdia Urbana ha sumat gairebé 19.000 sancions des que va començar a aplicar-se el toc de queda. Però tot i la fi de l’estat d’alarma i el confinament nocturn, altres mesures continuaran vigents, com la prohibició dels botellons que Catalunya va aprovar l’estiu passat. El que pot passar amb la reducció de les restriccions és que els incompliments que ja s’han vist es puguin estendre al carrer durant la nit, cosa que posaria fi a mig any d’una tranquil·litat inusual.

stats