Política 28/07/2020

El Govern prohibeix el 'botellón' a tot Catalunya

Budó anuncia que les multes per incomplir aquesta mesura aniran dels 3.000 als 15.000 euros

Núria Orriols
2 min
La futura llei de l’alcohol en menors vol penalitzar els pares si enxampen els fills bevent.

BarcelonaJust l'endemà que el president de la Generalitat, Quim Torra, alertés que Catalunya es troba en una situació crítica per la pandèmia, el Govern ha començat a prendre mesures per ser més efectiu en la prevenció. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat aquest dimarts que el Procicat –l'ens que gestiona les emergències a Catalunya– ha aprovat la prohibició de fer botellón a tot Catalunya per evitar contagis de coronavirus. L'incompliment d'aquesta mesura, de prohibició del consum d'alcohol compartit a la via pública, pot comportar multes d'entre 3.000 i 15.000 euros.

Segons la portaveu del Govern, aquesta mesura ja estava vigent en alguns municipis de Catalunya i el que fa l'executiu és generalitzar-la a tot el país. "Estem en una situació preocupant", ha dit la portaveu, i ha explicat que els detalls sobre l'estat dels contagis els donaran aquesta tarda la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública en una compareixença de premsa específica.

"Catalunya és una destinació segura"

Malgrat la situació de pandèmia i l'augment de contagis a tota l'àrea metropolitana (concentra el 90% de tots els de Catalunya), Meritxell Budó ha admès que és difícil que es puguin evitar desplaçaments. "La gent vol marxar de vacances", ha dit, i s'ha mostrat comprensiva després dels mesos de confinament. En aquest sentit, ha relativitzat la recomanació de no sortir de casa que fa dies va posar el mateix Govern sobre la taula a l'àrea metropolitana: "No és evitable anar de vacances perquè la prohibició de mobilitat no hi és, el que demanem és que aquestes desplaçaments siguin responsables i que la gent apliqui les mesures de distància i mascareta". En el cas de persones que tinguin símptomes o hagin donat positiu en una prova PCR, sí que ha exigit de forma taxativa que es quedi confinada i truqui als serveis de Salut.

Tal com va fer ahir el president Torra, que va advertir d'una situació crítica però va animar els turistes a venir a Catalunya, la portaveu Budó ha insistit en la mateixa idea. "Catalunya té totes les garanties per a qui vulgui venir a visitar-nos aquest estiu", ha dit, "la gent pot fer vacances tranquil·lament". ¿Com casa això amb el fet que el Govern recomani no desplaçar-se? Per a Budó el més important és que les persones es desplacin de manera "responsable". En aquest sentit, ha assegurat que el Govern està treballant per reucperar la "bona imatge" de Catalunya a la Unió Europea, després que diversos països hagin alertat dels rebrots en període estacional.

Segons Budó, tant el conseller d'Exteriors, Bernat Solé, com la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, estan "treballant" i fent la "feina" per capgirar la situació, ja que per a la portaveu els operadors de turisme s'han esforçat per oferir un servei segur.

stats