Tremosa afirma que la fàbrica de bateries vindrà a Catalunya "si els mecanismes de mercat funcionen correctament"

El conseller d'Empresa diu que no és "gaire freqüent" en els governs de països europeus unir Exteriors amb Acció Climàtica

ARA
3 min

BarcelonaEl conseller d'Empresa i Coneixement en funcions, Ramon Tremosa, no ha volgut pronosticar si la planta de bateries per a cotxes elèctrics s'instal·larà a Catalunya, però ha assegurat que en els últims mesos el Govern s'ha reunit amb diverses "empreses globals" que els han mostrat el seu interès per implantar-se a Catalunya. "Algunes empreses globals ens han dit que o venen a Catalunya o no venen a l'estat espanyol", ha assegurat en una entrevista amb Antoni Bassas al plató de l'ARA. De fet, Tremosa ha insinuat que el govern espanyol posa traves a les empreses que tenen interès en venir a Catalunya. "Hi ha empreses globals que han triat Catalunya i que quan van al ministeri els hi diuen «Ja ho trobarem»", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, va dir a l'ARA que era urgent formar govern per evitar que la planta de bateries s'instal·li a l'Aragó, però es va mostrar "pessimista" sobre el fet què aquesta planta s'acabés instal·lant a Catalunya. Tremosa, en resposta a Pacheco, s'ha mostrat "optimista amb el futur de l'economia catalana" en la mesura que "l'estat espanyol permeti que a Catalunya els mecanismes de mercat funcionin correctament". "De plantes de bateries n'hi ha a vuit països europeus, però a Espanya n'hi ha 0. Si nosaltres fóssim un estat i haguéssim pogut anar als fons europeus, aquestes empreses ja haurien aterrat a Catalunya", ha insistit. De fet, ha explicat que les empreses amb qui han estat parlant formen part dels quatre sectors que la Unió Europea considera claus per "reconvertir" l'economia: "digitalització, canvi climàtic, energies renovables i mobilitat sostenible".

Tremosa ha defensat, a més, la injecció de 2,6 milions d'euros a la cadena de gimnasos DIR, avançada per l'ARA, i ha rebutjat les crítiques rebudes dels grups de l'oposició explicant que hi ha hagut "50 empreses" que han accedit als fons Avançsa i que no són uns fons que es limitin només a l'activitat industrial. "És una manipulació interessada", ha etzibat, després d'explicar que els diners rebuts per la cadena de gimnasos són "un terç d'una línia" d'aquests fons, no del conjunt.

Les negociacions per formar Govern

Tremosa confia que la part dels fons europeus que arribin a Catalunya sigui "per sobre del 8%" previst i ha denunciat que el govern de la Generalitat, "com la resta de governs autonòmics", ha estat "discriminat" en la gestió d'aquests fons. Aquesta qüestió és justament un dels punts de fricció també en les negociacions entre JxCat i ERC, ja que els republicans volen que aquests diners es gestionin en un comissionat dirigit per l'economista Miquel Puig, mentre que Junts aposta perquè la gestió es faci des del departament d'Economia. "Sempre han estat a la conselleria d'Economia. El lògic seria que hi seguissin", ha defensat Tremosa. El conseller també ha valorat la proposta d'ERC d'unir Exteriors amb Acció Climàtica: "Diria que no és gaire freqüent en governs europeus".

Tremosa no ha volgut aventurar-se a dir quan hi haurà Govern, però s'ha pronunciat en la línia de la resta de dirigents de Junts, ja que ha apostat per prendre's el temps que calgui per arribar a un acord. "El risc d'accident a la vida i al futbol sempre hi és, i en una formació de govern també", ha afirmat, tot i que ha confiat en els negociadors per arribar a un pacte. Sobre la seva continuïtat al nou Govern, Tremosa ha dit que no està fent d'aquesta qüestió "una causa" i ha assegurat que té "projectes alternatius fora de la política". "Soc conscient que la meva presència al Govern és extraordinària", ha afirmat.

stats