Economia 14/09/2013

El govern aprova la reforma per deslligar pensions i IPC

Elena Freixa
2 min

Barcelona.La inflació deixarà de ser, amb tota probabilitat, l'únic indicador de referència per apujar les pensions a partir de l'any que ve. El consell de ministres va aprovar ahir l'avantprojecte de llei que recull aquesta reforma i que proposa una fórmula per vincular les pensions a l'esperança de vida a partir del 2019, el que es coneix com el factor de sostenibilitat que ha de garantir el futur del sistema.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El text, que ara s'enviarà al Consell Econòmic i Social perquè l'avaluï, és la base sobre la qual l'executiu vol que giri la negociació amb agents socials i patronals, així com amb els grups parlamentaris un cop comencin els tràmits. L'objectiu del PP és que la nova llei de pensions quedi aprovada a finals d'any perquè es comenci a aplicar en alguns punts a partir del 2014.

Tal com ja va avançar el ministeri d'Ocupació fa dues setmanes, la proposta del govern passa perquè l'increment de les pensions es lligui ja des de l'any que ve no només a la inflació, sinó també a l'estat d'ingressos que tingui la Seguretat Social en cada moment. La proposta fixa un increment mínim, del 0,25% anual, en els moments en què les arques del sistema públic tinguin dèficit, com passa ara. En canvi, quan l'escenari econòmic sigui bo, el màxim que pujarien les pensions seria l'IPC d'aquell any més un 0,25%.

L'altra gran pota de la futura llei serà el desplegament del factor de sostenibilitat de les pensions, que el govern espanyol vol posposar fins al 2019. A la pràctica, es proposa una fórmula per lligar les futures prestacions a l'esperança de vida, de manera que es frenin els increments per fer front a l'envelliment previst en els pròxims anys entre la població. "És una reforma per donar tranquil·litat i garantir la columna vertebral del sistema públic, que és la solidaritat entre generacions", va defensar ahir la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, que va insistir en la voluntat de diàleg i "d'ampli consens" que pretén l'executiu.

CCOO tem la retallada

L'acord que persegueix el PP, però, serà difícil. CCOO va advertir ahir que els canvis que proposa l'executiu poden abocar a una pèrdua del 28% del poder adquisitiu dels pensionistes en els pròxims 15 anys. No només els sindicats rebutgen d'entrada les propostes. Les crítiques han plogut des del PSOE, IU-ICV i també des de CiU. Tots exigeixen que l'IPC es mantingui com a referència per actualitzar les pensions cada any. Si aquest punt no canvia, el PP difícilment podrà tirar endavant un text consensuat i haurà de valer-se de la seva majoria parlamentària.

stats