Mercat laboral

L'atur es manté pla però continuen augmentant els contractes indefinits

Augmenta el nombre de treballadors afiliats a la Seguretat Social al març

4 min
Imatge d'arxiu d'una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya a Barcelona.

BarcelonaLa guerra no va afectar negativament l'atur durant el mes de març, ni a Catalunya ni al conjunt d'Espanya, i es va mantenir pla. De fet, el mercat laboral va presentar millores en altres aspectes, ja que van augmentar tant el nombre de treballadors afiliats a la Seguretat Social com el nombre de contractes indefinits.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Millorem i es nota l'efecte de la reforma laboral", però alhora també es noten "els primers signes de desacceleració", explica Josep Lladós,  professor d’economia de la UOC i membre del Col·legi d’Economistes de Catalunya, que ho atribueix al context internacional derivat de la guerra a Ucraïna, la pujada de preus de l'energia i els desabastiments de primeres matèries i components que ja s'arrossegaven des de feia mesos. A nivell espanyol també s'ha notat l'impacte de les protestes de transportistes.

Després d'un gener amb un increment del nombre de desocupats i un posterior descens al febrer, Catalunya va tancar el mes passat amb 371.486 treballadors sense feina, 174 menys que el mes anterior, segons dades publicades aquest dilluns pel ministeri de Treball i Economia Social. La xifra representa un descens d'un 0,05% respecte al febrer.

Pel que fa a Espanya, les xifres són similars, ja que la reducció del nombre de desocupats va ser d'un 0,09%, concretament 2.921 persones. Això deixa el total d'aturats a l'Estat en 3.108.763.

Ara bé, el ministeri també destaca que durant el març el nombre d'afiliats a la Seguretat Social va pujar en 24.000 persones a nivell espanyol, la qual cosa situa el total en el màxim històric: 19.958.479 afiliats.

Les xifres són positives malgrat el context de pujada de costos empresarials, marcat per l'escassetat de primeres matèries i components i, sobretot, per l'encariment de l'energia, dos problemes que amb la invasió russa d'Ucraïna del 24 de febrer han anat a més. "El mercat de treball està resistint i es manté en la tendència positiva iniciada els últims mesos", ha declarat el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa.

Això no obstant, el sindicat UGT en discrepa i considera que les dades "no són bones" perquè el mes de març tradicionalment és positiu. Tot i això, l'organització considera que les xifres d'afiliació i d'ocupació –en particular la indefinida– estan seguint "una evolució positiva" en un context econòmic complicat pel conflicte a Ucraïna.

L'escalada de preus dels últims mesos és un dels elements que més preocupen els empresaris, però fins ara encara no ha tingut un impacte directe en els llocs de treball. "Tot just es noten els primers efectes", comenta Lladós. De moment –indica– molts sectors han patit un increment de costos, que s'estan traslladant als productes finals que compren els consumidors, no només en la factura del gas i la llum, sinó en general, però no ha fet modificar la contractació.

Més contractes indefinits

La contractació a través de contractes indefinits va continuar creixent, una tendència que ja es va començar a notar al febrer. A Catalunya es van signar més de 251.000 contractes laborals, 34.000 més que al febrer, un increment d'un 15,6%. En comparació amb un any enrere, representa una pujada d'un 26,4%. D'aquests nous contractes, més d'un 37%, concretament uns 93.000, van ser de caràcter indefinit.

Respecte al febrer, doncs, a Catalunya es van signar un 49% més de contractes indefinits. Una de les raons que expliquen aquesta evolució és la desaparició dels contractes d'obra i servei i el fet que moltes empreses optin per oferir contractes fixos discontinus. De fet, segons Vinaixa, un de cada 10 contractes indefinits nous han sigut d'aquest tipus.

Evolució del tipus de contracte a Espanya
Percentatge de contractes temporals i indefinits

"La consolidació de la reforma laboral comença a tenir els seus efectes pel que fa a la tipologia de contractació", ha assegurat Vinaixa, que considera que es tracta d'un "canvi de tendència cap a una contractació de més qualitat". En aquest sentit, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha recordat l'"aposta de la reforma laboral per l'estabilitat en l'ocupació" que ha permès reduir el pes dels contractes temporals, una "bona notícia" en una conjuntura de "temps difícils", segons ha dit en un seguit de missatges a la xarxa social Twitter.

"Es nota l'efecte de la reforma laboral", admet Lladós, encara que aproximadament la meitat dels nous contractes indefinits són només a temps parcial, és a dir, de menys de 40 hores setmanals. Aquests nous contractes, derivats de la conversió obligada justament per la nova legislació, "donen flexibilitat però no afegeixen tantes hores" treballades a l'economia, la qual no cosa "no permet tibar tant" el creixement econòmic com ho farien si fossin a temps complet.

Les xifres de contractació indefinida són millors a Catalunya que a Espanya, on la mitjana va ser del 30%, amb 513.000 contractes indefinits sobre un total de més d'1,67 milions.

Més feines qualificades

Lladós destaca que on més feines noves s'estan creant és en sectors relacionats amb la "digitalització", que afegeixen "llocs de treball que requereixen més habilitats", així com en el sector públic. D'altra banda, també l'hostaleria va registrar un bon març quant a creació d'ocupació, amb un "repunt" de noves contractacions, tot i que "amb condicions menys estables".

Pel que fa als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), el nombre d'empleats afectats es va reduir a Catalunya en unes 5.000 persones en comparació amb el mes anterior, de manera que a finals de març hi havia uns 21.000 treballadors encara afectats per aquest esquema.

stats