Atur registrat

L'atur es redueix en 37.548 persones al juliol a Catalunya

La dada és un 13% més baixa que fa un any i al conjunt de l'Estat ha sigut la reducció d'aturats més alta de la història

4 min
El ministeri de Treball multarà contra els cops de calor a la feina

L'atur a Catalunya torna a caure i ja encadena 5 mesos a la baixa. Al juliol ha tancat amb 37.548 persones menys sense feina en comparació amb el mes de juny (-8,42 %), la segona millor variació mensual de l'Estat després d'Andalusia. En total hi ha 408.314 persones aturades registrades, un 13% menys que fa un any, cosa que es tradueix en un descens de 61.035 persones, segons les dades del ministeri de Treball fetes públiques aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera que l'afiliació, les dades de l'atur esquiven l'enduriment de restriccions per la cinquena onada. De fet, malgrat l'escenari actual amb els contagis a l'alça, el nombre de persones registrades sense feina baixa de manera generalitzada en tots els sectors però destaca en especial el sector serveis, que, malgrat aglutinar més del 70% dels aturats catalans, ha tancat el mes de juliol amb 26.401 persones menys desocupades. "L'estiu sempre dopa l'economia", matisa el catedràtic de la UB Jordi García, que afegeix que cal tenir en compte que al juliol el mercat laboral sol reactivar-se per l'inici de la temporada turística d'estiu i després a l'agost s'estabilitza. "Excepte l'oci nocturn, la resta d'activitats del sector serveis funciona amb certa normalitat", afegeix García.

Per territoris, gran part d'aquesta disminució de l'atur es deu a la caiguda a la demarcació de Barcelona, amb 26.925 persones desocupades menys, seguida de Girona amb 2.228 desocupats menys, Tarragona amb 4.311 i finalment Lleida, amb una reducció de gairebé 2.000 persones. A més, l'atur s'ha tornat a reduir més entre els homes i no tant entre les dones, que continuen sent el percentatge més alt de desocupats a Catalunya. Del total de desocupats, 175.137 són homes i 233.177 dones.

Al conjunt de l'Estat, l'atur marca la caiguda mensual més alta que s'ha registrat mai. El nombre d'aturats registrats ha baixat en 197.841 persones al juliol (-5,47%). Aquest és el tercer mes en què l'atur registra un descens a tot l'Estat, i el total de desocupats se situa ara en 3.416.498 persones. "Hem de ser molt prudents", afegeix l'economista Ernesto Poveda, que recorda que el mercat laboral encara depèn de l'evolució de la pandèmia i, per tant, "no és del tot estable".

De l'ERTO a l'afiliació

Tot i la caiguda de l'atur a Catalunya, la xifra encara està per sota dels valors precrisi malgrat que la diferència és cada vegada més petita, ja que el febrer del 2020 hi havia 395.214 persones sense feina. De fet, el ministeri de Treball destaca que vuit comunitats autònomes ja han tornat als nivells d'atur d'abans de la pandèmia, entre les quals les Illes Balears, i apunta que aquesta "serà la tendència en els pròxims mesos" per a la resta de comunitats, ha assegurat el secretari d'estat d'Ocupació, Joaquín Pérez. Per ara, a Catalunya la diferència és de 13.100 ocupats més en comparació amb el febrer del 2020.

Amb tot, les dades d'atur que recull l'EPA no inclouen les persones en un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que estadísticament es consideren ocupats seguint les recomanacions de l'OIT i l'Eurostat. Segons el ministeri de Treball, les persones afectades per un ERTO a Catalunya baixen en 27.100 i se situen en 62.255 afectats.

El descens de les persones afectades per un expedient explica, segons Pérez, gran part de la disminució de l'atur arreu d'Espanya. "Han permès salvar molts llocs de treball", ha insistit el secretari d'estat d'Ocupació. Pérez també ha destacat la recuperació "ràpida" de Catalunya via ERTO: "L'esforç d'inversió i de protecció va ser significatiu en comparació amb altres comunitats". La xifra actual s'allunya molt de la dada amb la qual Catalunya va tancar l’any 2020: 172.735 treballadors afectats per un ERTO. Segons les dades del ministeri de Treball, durant el mes de juny –últim mes actualitzat– a Catalunya es van destinar 329 milions a les prestacions del SEPE, xifra que es tradueix en 241.256 beneficiaris, segons dades del ministeri.

Una de les principals preocupacions és que els ERTO en converteixin en ERO. De fet, García recorda que al mes de setembre s'acaben, a priori, els expedients i per tant cauen mesures com la penalització dels acomiadaments. "Tampoc han entrat els ERO que està preparant la banca i malgrat algunes jubilacions anticipades hi haurà molta població que anirà a les llistes de l'atur", comenta el professor de la UB. Per ara, però, l'afiliació a Catalunya ha mantingut el ritme de creixement dels últims mesos, malgrat ser més moderat, amb 30.540 treballadors més registrats a la Seguretat Social en comparació amb el mes de juny. L'últim any a Catalunya s'han generat 151.495 llocs de treball i s'ha vist un repunt del 4,5% de l'afiliació. Per sectors, de la mateixa manera que amb l'atur, i com sol passar en plena temporada d'estiu, el sector serveis va ser el que més contractacions va firmar durant el juliol, amb 227.231 contractacions més, seguit de la indústria amb 42.195 contractes.

"Cal tenir en compte els tipus de contractes perquè al setembre podem tenir una sorpresa", avisa García, que pronostica que la temporada tampoc serà tan llarga en comparació amb altres anys perquè els turistes internacionals allargaven la temporada fins a l'octubre, cosa que amb el turista del país és més difícil. Un punt a favor serà la reactivació de Barcelona com a ciutat de convencions o trobades importants, creu García, que pot ajudar a encarar la tardor. Per a Poveda, si realment es vol mantenir l'economia a llarg termini caldrà canviar "l'arquitectura dels contractes i sobretot els nivells retributius perquè té un impacte directe en el consum", i assenyala en especial els de la població jove.

Unes dades que van de bracet amb les que va anticipar el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, que apuntava que el mercat laboral vivia un moment de "dinamisme" extraordinari. El conjunt d'Espanya ha guanyat 91.451 afiliats en comparació amb el mes de juny (+0,47%) i el total de persones que cotitzen a la Seguretat Social és ja de 19.591.728. Per sectors, destaca el creixement d'afiliats a l'hostaleria i l'augment d'autònoms. "La normalitat serà tornar als factors estacionals que marquen les acceleracions o el descens de l'atur però esperem que els fruits de les mesures obrin un escenari molt millor", ha conclòs Pérez.

stats