Energia nuclear
Economia 28/07/2021

Aval tècnic a la continuïtat d’Ascó I i II

ARA
2 min
Torre de refrigeració de la central nuclear d’Ascó,  a la Ribera d’Ebre.

BarcelonaLes energètiques que gestionen Ascó I i Ascó II, a Tarragona, són un pas més a prop de mantenir el seu rol durant els pròxims deu anys, els últims en què aquestes centrals nuclears haurien d’estar actives. Ahir el ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) es va posicionar a favor d’autoritzar que Anav, l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (empresa participada per Endesa i Iberdrola), hi segueixi al darrere, tal com van demanar fa uns mesos. Aquest consell ha de remetre el seu informe al ministeri per a la Transició Ecològica, que serà el responsable d’autoritzar-ho oficialment.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons un comunicat, el CSN justifica la seva decisió pel fet que ha comprovat que les dues centrals funcionen correctament, que mantenen un nivell adequat de seguretat i que la instal·lació té capacitat per respondre als requisits normatius actuals, que són “més exigents que els estrictament requerits en el disseny original”. L’organisme també ha tingut en compte les propostes de millora en la seguretat que planteja Anav després de la revisió periòdica de la seguretat.

En definitiva, després de valorar diversos informes tècnics i el resultat de les inspeccions i altres processos de supervisió i control que ha anat fent el CSN, aquesta entitat es posiciona a favor que l’explotació d’Ascó I es mantingui tal com està ara fins al 2030, i fins al 2031 en el cas d’Ascó II.

El final de les centrals nuclears

Si el ministeri ho aprova, Anav es garantirà l’explotació de les centrals fins al final dels seus dies. El govern espanyol va comunicar formalment a principis del 2019 a Brussel·les la seva intenció de tancar les centrals nuclears espanyoles entre el 2025 i el 2035, un calendari pactat amb les principals companyies energètiques de l’Estat.

L’acord preveia que aquestes empreses demanessin la renovació de l’explotació per als següents deu anys -a més d’una sèrie d’inversions per mantenir actives les plantes- i, per tant, és d’esperar que el govern central doni suport a la resolució del CSN.

El ple d’aquest consell també va mostrar-se favorable ahir a renovar l’autorització de protecció física presentada per Anav de nou respecte a Ascó I a Ascó II, que hauria d’entrar en vigor juntament amb la nova etapa d’explotació.

stats