El BCE es manté immòbil malgrat l'escalada de la inflació

Lagarde deixa per al març qualsevol decisió sobre una pujada de tipus d'interès

3 min
La presidenta del BCE, Christine Lagarde.

Brussel·lesNo hi ha canvi de guió. La inflació continua en nivells molt més alts del que es desitja, però el Banc Central Europeu (BCE) no es mou. Aquest dijous, el consell de govern de l'organisme ha decidit mantenir immòbils i en mínims els tipus d'interès i tampoc canvia el full de ruta per a la retirada del pla d'estímuls antipandèmia: deixarà de comprar deute a finals de març, tal com va aprovar al desembre. Segons les últimes xifres d'Eurostat (l'oficina d'estadística de la UE), els preus van pujar un 5,1% al conjunt de l'eurozona al gener, una nova "sorpresa" a l'alça, segons la mateixa presidenta del BCE, Christine Lagarde.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Hi ha una preocupació unànime al consell de govern del BCE sobre la inflació, però també hi havia consens general sobre la nostra decisió", ha dit l'exministra francesa. "Ho examinarem amb més profunditat al març, quan tindrem més projeccions, però no volíem accelerar la decisió fins que hi hagi més dades", ha aclarit. Per a Lagarde, qualsevol canvi a l'alça dels tipus d'interès va lligat a l'evolució de les compres de deute: "No apujarem els tipus fins que completem les compres, determinarem al març què farem amb aquests programes la resta del 2022". La porta a revisar els tipus aquest 2022 no està tancada, però la presidenta del BCE ha sigut, com habitualment, extremadament prudent i cautelosa a l'hora d'anticipar qualsevol decisió.

A la pràctica això significa que els tipus d'interès es mantenen per ara en el 0% en el tipus general i en l'espectre negatiu del -0,5% per a la facilitat de dipòsit, és a dir, els interessos que els bancs paguen al BCE perquè els guardi els diners en comptes d'invertir-los. A més, la institució preveu mantenir-los així fins que la inflació s'acosti al 2% d'una manera sostinguda. De moment, doncs, encara no es produeix la pujada de tipus que el mercat i els més aversius a la inflació desitgen. Malgrat les últimes dues sorpreses del desembre i el gener, el BCE continua pronosticant que la inflació caurà a finals d'any, tot i que també reconeix que hi ha diversos riscos que poden truncar aquests pronòstics, com ara que els preus de l'energia (principal causant de l'alça general de preus) es mantinguin elevats o que no es resolguin els colls d'ampolla en les cadenes de subministrament.

Diferències amb els EUA i el Regne Unit

De moment, doncs, el BCE no es mou en la mateixa direcció que el Banc d'Anglaterra o la Reserva Federal dels Estats Units (FED), que sí que han començat o han anunciat un augment dels tipus d'interès davant l'escalada de preus. Lagarde ha insistit que de moment a Europa no s'estan veient augments de salaris que puguin provocar una espiral inflacionària i espera que la recuperació econòmica reboti a finals d'any i l'evolució dels preus vagi acostant-se a l'objectiu del 2%, que és el mandat que té la institució.

El que sí que canviarà aviat és el pla d'estímuls massiu que va activar el BCE a principis de la pandèmia del coronavirus (PEPP, per les seves sigles en anglès), pel qual es va activar la compra d'actius per 1,85 bilions d'euros. Al març s'hi posarà fre, però això no vol dir que s'acabi el suport del BCE. La institució recalca que fins al 2024 s'aniran reinvertint els pagaments que rebi d'aquests bons i es manté a l'aguait sempre que calgui adaptar les mesures. A més hi ha altres programes d'estímuls que continuaran en marxa. La compra habitual de deute (APP) es mantindrà per evitar una transició abrupta.

stats