Empreses

El Banc d'Espanya alerta dels insuficients coneixements financers de les micropimes

La meitat dels gestors de petites empreses no tenen plans sobre com finançar la seva jubilació

2 min
La seu del Banc d'Espanya, a Madrid.

BarcelonaQue és el capital i la propietat de l'empresa? La meitat dels propietaris d'empreses de menys de 10 treballadors respondrien erròniament a aquesta pregunta, segons una enquesta presentada aquest divendres pel Banc d'Espanya a Barcelona. L'anàlisi també apunta que els propietaris d'empreses de menys de 20 treballadors tenen uns coneixements financers inferiors als dels que en tenen entre 20 i 49. "Hi ha diferències en la comprensió de conceptes com el dividend, la rendibilitat, el risc o la inflació", ha explicat el director general d'Economia i Estadística de la institució, Óscar Arce. Tot i així, aquesta bretxa entre les microempreses i les societats una mica més grans no és abismal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Banc d'Espanya reflecteix en el document que entre les empreses de més de 10 empleats hi ha més tendència a establir objectius financers a llarg termini que en el cas de les més petites. Independentment de la seva mida, però, l'organisme recorda que és molt habitual en les pimes que els empresaris encara no tinguin un pla per finançar la seva jubilació. Arce ho ha destacat com un element preocupant, ja que gairebé la meitat dels propietaris no han pensat què passarà amb els seus ingressos un cop es desvinculin del negoci.

De la mateixa manera, Arce s’ha mostrat sorprès que hi hagi un 28% de petites empreses sense una estratègia per afrontar un cas de robatori, un escenari en el qual disposar d’algun tipus d’assegurança pot ser clau per a la futura liquiditat de la companyia. Segons els resultats de l’enquesta, també hi ha una tercera part d’empresaris que no han considerat diferents proveïdors de serveis financers per comparar-ne les condicions. "Hi ha poca presència d'alguns productes d'assegurances, com ara els d'interrupció dels negoci", ha raonat Arce. En aquest sentit, també ha recordat que les pimes continuen preferint els préstecs bancaris com a instruments de capital per sobre d'altres opcions com els business angels o el finançament participatiu.

Avantatge durant la pandèmia

Que controlar millor els conceptes financers és un valor afegit per a un empresari també s’ha evidenciat, en certa manera, durant la pandèmia. Encara que l’impacte del covid-19 va ser similar per a empreses amb diferents nivells de coneixements econòmics, el Banc d’Espanya sí que ha apreciat que entre els més formats de la mostra la probabilitat de patir problemes laborals baixava 9 punts, mentre que en la falta de liquiditat cau 12 punts. En canvi, les empreses amb menys competències financeres han fet servir més les transferències de renda i les moratòries al lloguer.

stats