Economia 07/06/2016

Cap als 10 anys de crisi

El Banc d’Espanya dinamita les previsions de Rajoy i pronostica un atur del 17,3% encara el 2018

Dani Sánchez Ugart
2 min
Cap als 10 anys de crisi

MadridLes previsions macroeconòmiques del govern de Mariano Rajoy són massa optimistes tant pel que fa als pronòstics de creixement de l'economia, com al que es refereix al dèficit de les administracions públiques. Aquesta, com a mínim, és l'opinió del Banc d'Espanya, que aquest dimarts ha publicat la revisió del seu quadre de previsions macroeconòmiques.

L'organisme comandat per Luis Maria Linde considera que Espanya incomplirà els objectius de dèficit pactats amb Brussel·les, que passen per reduir el desequilibri dels comptes públics per sota del 3% (i sortir per tant de la vigilància especial) el 2017. Aquest termini ja és una ampliació respecte a l'anterior compromís, que preveia sortir aquest mateix any d'aquest protocol de dèficit excessiu. El BdE, però, considera que el 2017 el dèficit de les administracions públiques serà del 3,4%, i no baixarà fins al 2,9% fins al 2018, quan l'executiu tenia previst un dèficit de només el 2,2%.

El compromís adquirit amb Brussel·les passa per assolir un desequilibri del 2,5% l'any que ve, tot i que el govern en funcions de Mariano Rajoy preveia arribar al 2,9%, sense mesures addicionals, que haurien de ser decidides pel pròxim executiu central. Linde dissideix d'aquestes previsions, i allarga un any la reducció del forat a les finances públiques.

Aquest any, el forat serà també molt superior al pactat amb Brusse·les, que és del 3,6%. En lloc d'això, Espanya tindrà un dèficit del 4,1%. Això suposa una reducció de tres dècimes respecte a l'anterior previsió del BdE, del març, feta abans de les mesures coercitives aprovades per l'executiu, que van suposar una retallada de 4.000 milions imputable, a parts iguals, a l'administració de l'Estat i a les comunitats autònomes. Però es continuarien sense complir els requisits dels socis europeus, que encara cavil·len si multen o no Espanya pels seus continuats incompliments dels compromisos d'estabilitat fiscal.

El Banc d'Espanya també pronostica una desacceleració de l'economia més intensa que la que admet Rajoy, que va refer les previsions econòmiques al març. Tot i que tots dos quadres de previsions coincideixen a pronosticar un creixement del 2,7 aquest 2016, se separen en els anys següents i, mentre que el Banc d'Espanya creu que el 2017 el PIB avançarà un 2,3%, l'executiu espera un 2,4%. El 2018 l'economia creixerà un 2,1%, segons el supervisor bancari, que pronostica que continuarà la desacceleració, mentre que Rajoy creu que el creixement aquell any tornarà a augmentar fins al 2,5%.

Linde també censura les previsions de Rajoy pel que fa al mercat de treball a partir del 2017, que el president en funcions a convertit en les promeses de la seva campanya electoral. Aquest any la taxa d'atur serà més baixa que el pronòstic de l'executiu, amb un 19,7% i no del 19,9%. Però a mesura que avanci la legislatura, la caiguda se suavitzarà fins al 18,3% el 2017 (i no 17,9%, com diu Rajoy) i el 17,3% el 2018 (en lloc del 15,8%)

stats