Economia 09/01/2020

El Banc Mundial rebaixa les previsions de creixement mundial per al 2020 pel "ràpid" augment del deute

L'organisme també assenyala la inestabilitat política i les tensions comercials

Ara
2 min
El president del Banc Mundial, el nord-americà David Malpass

BarcelonaEl Banc Mundial va pronosticar aquest dimecres un lleu repunt de les previsions de creixement econòmic global per a aquest any fins al 2,5%, la qual cosa suposa una reducció de dues dècimes des de l'última predicció. L'organisme internacional ha advertit sobre el "ràpid i generalitzat" augment del deute i la desacceleració dels EUA i la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els pronòstics del Banc Mundial se sumen així a la llarga llista de veus que auguren un 2020 marcat per la frenada de l'economia i la inestabilitat. A més, la institució presidida pel nord-americà David Malpass va rebaixar també el creixement previst per al 2019 en dues dècimes, fins al 2,4%, a l'espera de comptar amb les dades definitives.

"Els baixos tipus d'interès mundials ofereixen només una protecció precària contra les crisis financeres. La història mostra que les onades d'acumulació de deute no solen tenir un final feliç", ha comentat el director de Grup de Perspectives de l'organisme, Ayhan Kose, sobre l'informe semestral del banc. L'última onada d'acumulació de deute, que va començar el 2010, ha sigut "la més gran, ràpida i generalitzada" en els mercats emergents i en desenvolupament des del 1970. "En un entorn mundial fràgil, és fonamental implementar millores en les polítiques per minimitzar els riscos associats amb l'actual onada d'endeutament", ha afegit Kose.

Els Estats Units es preveu que creixeran un 1,8% el 2020 i la Xina, un 5,9%. En tots dos casos, per sota del que es va registrar l'any anterior i llastats per la prolongada guerra comercial entre les dues grans economies mundials.

A més, els mercats emergents i les economies en desenvolupament han patit una correcció de cinc dècimes per al 2020, fins al 4,1%, i de tres dècimes per a l'any que ve, fins al 4,3%. Aquesta correcció es correspon amb les voluminoses revisions a la baixa per al Pròxim Orient (vuit dècimes menys, fins al 2,4% aquest any), l'Àsia meridional (1 punt i mig percentual menys, fins al 5,5%) i l'Amèrica Llatina (vuit dècimes menys el 2020, fins al 1,8%).

En aquest últim cas les perspectives per al 2020 són especialment encoratjadores, amb un lleu repunt de l'1,8% previst per a aquest any, després de la marcada desacceleració del 2019, quan es va situar al 0,8%. L'organisme ha apuntat com un altre factor que contribueix a l'alentiment econòmic el sorgiment, a finals del 2019, de disturbis socials a Bolívia, Xile i l'Equador; les "condicions econòmiques i socials calamitoses" a Veneçuela i els episodis de "greus" crisis financeres a l'Argentina des de començaments del 2018, que han afectat els països veïns a través del comerç i l'enviament de remeses.

stats