Banc Sabadell anuncia un nou ERO

L'entitat bancària no ha concretat la xifra de treballadors que seran acomiadats

3 min
L’edifici de la seu central del Banc Sabadell, una de les entitats que han rebutjat avalar els encausats al Tribunal de Comptes amb el fons de la Generalitat.

BarcelonaDesprés dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) de CaixaBank i el BBVA, ara és el torn del Banc de Sabadell. Segons ha avançat Nació Digital i han confirmat fonts pròximes de la negociació a l'ARA, aquest dilluns al matí l'entitat bancària ha comunicat als sindicats la presentació de l'expedient. En la trobada, però, asseguren les mateixes fonts, no s'ha concretat la xifra d'afectats, tot i que en reunions anteriors s'havia parlat d'entre 1.200 i 1.500 treballadors dels 15.000 que formen la plantilla.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Hi ha hagut una primera presa de contacte entre empresa i sindicats per comunicar-los la presentació de l'ERO", han afirmat aquestes fonts, que han avançat que dijous a partir de les 12.00 hi haurà una segona reunió en què es preveu que es concreti la xifra de persones que es quedaran sense feina. La trobada es farà a la seu de Sant Cugat del Vallès.

En els dos documents interns que s'han fet arribar aquest dilluns a part de la plantilla i els quals ha tingut accés l'ARA es detalla que "el procediment afectarà potencialment a la totalitat dels centres de treball de l'empresa" i que implicarà canvis en les condicions de treball de la plantilla i en la mobilitat geogràfica.Tot i que les fonts properes a les negociacions especifiquen que tindrà especial incidència entre el personal d'oficines bancàries ja que el juliol passat ja se'n van tancar 120 i aquest octubre es preveu fer el mateix amb més de 400.

Les mateixes fonts han assegurat que s'espera que gran part de la retallada es faci a través de prejubilacions i baixes voluntàries, tot i que també reconeixen que hi haurà "extincions de contractes". "El motiu de l'ERO és preservar la viabilitat de la companyia", han afegit. De fet, Banc de Sabadell ja va reduir a finals de l'any passat la plantilla en 1.800 persones a través de prejubilacions.

Aquest ERO ja es va insinuar per part de l'entitat durant la presentació del seu pla estratègic 2021-2023 el maig passat. El nou conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, va apuntar en la seva intervenció la necessitat de buscar la rendibilitat del banc per totes les vies, incloent-hi un possible expedient de regulació amb l'objectiu de reduir els costos en 100 milions d'euros.

Oposició sindical

Els sindicats ja han fet la seva primera valoració davant d'aquest anunci. Des de CCOO asseguren que l'expedient no està justificat ni per causes tècniques, productives ni organitzatives, que durant aquest any s'han dut a terme 200 noves contractacions, i adverteixen que "no s'acceptarà un plantejament d'ERO traumàtic". A més, recorden les 1.800 prejubilacions de l'any passat.

El sindicat tampoc hi veu motius econòmics, tal com justifica l'empresa, després que el primer semestre del 2021 es tanqués amb un benefici net de 220 milions d'euros, un 51,5% més que el mateix període del 2020, quan estava en vigor el confinament més estricte. "Si és necessari donar sortida a persones de la plantilla, sempre hi ha la possibilitat d'arribar a acords via prejubilacions anticipades i jubilacions, en la línia del que es va negociar el desembre del 2020", assegura via comunicat CCOO. Segons el sindicat, Banc Sabadell té més 2.000 persones de més de 55 anys.

Aquest ERO se suma als ja presentats en el sector aquest any per CaixaBank, després de la seva absorció amb Bankia, i que afecta 6.452 treballadors, i el del BBVA, que ha acabat reduint la plantilla en 2.935 persones, un gran gruix a Catalunya.Des de l'esclat de la Gran Recessió el 2008 el sector financer ha patit una retallada de plantilla de més de 100.000 empleats.

stats