Economia 21/01/2013

La Caixa haurà de crear un fons de reserva i elaborar un pla de diversificació d'inversions

El Banc d'Espanya determinarà el nivell de desinversions que hauran de dur a terme les antigues caixes d'estalvis que tinguin més d'un 50% del banc al que van donar origen

Ara/efe
2 min

MadridEl govern espanyol ha donat aquest dilluns el tret de sortida perquè aquest any pugui entrar en vigor una nova llei de caixes, que obligarà previsiblement a totes aquestes entitats a convertir-se en fundacions bancàries abans de finals de 2014, amb l'excepció de Caixa Pollença i Ontinyent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons han explicat fonts del Ministeri d'Economia, aquest dilluns s'ha elevat a consulta pública la nova regulació, consensuada amb Brussel·les dins de les condicions per les quals Espanya va demanar el rescat financer.Posteriorment, el text es plasmarà en un projecte de llei que s'ha de remetre a les Corts per a la seva tramitació parlamentària, amb l'objectiu que entri en vigor a finals de 2013 o principis de 2014.

Des de llavors i durant un termini màxim d'un any, el que allargaria el procés almenys fins a finals de 2014, les entitats hauran d'adaptar-se al nou marc regulador que només permetrà que sobrevisquin com caixes Pollença i Ontinyent.

En el mateix període, la resta de caixes que van traslladar el seu negoci a un banc, tal és el cas de La Caixa, Unicaja, Ibercaja i la fusió de BBK, Kutxa i Caja Vital, hauran de convertir en fundacions bancàries. Això es justifica perquè ja no podrà existir el concepte de caixa amb negoci transferit a un banc per a aquelles entitats amb un volum d'actius superior a 10.000 milions.

Les noves fundacions bancàries estaran dirigides per un patronat que tindrà un màxim de 20 membres, que no podran seure en el consell de l'entitat financera participada. A més, com més gran sigui la participació d'una fundació en un banc, majors seran els requisits a què haurà de fer front.

D'aquesta manera, les fundacions bancàries que controlin més d'un 30% d'una entitat, hauran de subscriure un protocol de gestió que serà aprovat pel Banc d'Espanya amb criteris sobre empreses participades, consellers i possibles conflictes d'interès, i hauran de presentar un pla financer.

En el cas que la participació de la fundació bancària superi el 50%, com és el cas de la Caixa,

D'altra banda, en el cas de les caixes que hi ha en sentit estricte, Pollença i Ontinyent, quedaran abocades a dedicar-se exclusivament al negoci minorista, tenir presència en una única comunitat o com a molt en deu províncies limítrofes.

A més, les seves assemblees generals no podran tenir més de 150 membres, dels quals entre un 50 i un 60% seran representants dels impositors, amb la meitat d'ells grans impositors, i la resta, d'entitats fundadors i destinataris de l'obra social .

Els seus consells d'administració estaran formats per entre 13 i 17 membres, dels quals la majoria han de ser independents, és a dir, no podran formar part de l'assemblea de la caixa, encara que aquesta pot agrupar per triar consellers.

La condició és que compleixin criteris d'honorabilitat i comptin amb experiència en el sector per "evitar errors del passat", segons han destacat les fonts del Ministeri d'Economia.

stats