Banca
Economia Banca 12/02/2024

El banquers tenen motius per esperar que guanyi Trump

Un victòria republicana podria suavitzar els requeriments de capital que s'estan debatent

The Economist
4 min
L'expresident i candidat republicà Donald Trump en un acte electoral a Conway, Carolina del Sud.

¿Ha notat que els banquers dels Estats Units estan molestos amb les noves regles de capital que s'han proposat? Què fa pensar que sí? Potser han estat els anuncis que adverteixen sobre les conseqüències nefastes per a l'economia que sonen durant els espais de màxima audiència dels partits de futbol del diumenge al vespre. O potser les amenaces gens dissimulades dels executius. Demandar el regulador "no serà mai l'opció preferida", va dir Jeremy Barnum, de JP Morgan Chase, als inversors en una conferència recent sobre resultats, però "no es pot descartar". O potser ha estat l'allau de cartes que han arribat recentment a les bústies de la Reserva Federal (la Fed, el banc central dels Estats Units) i d'altres agències bancàries.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El procés nord-americà per crear noves regles bancàries té moltes etapes. Els reguladors publiquen la seva agenda al Registre Federal, parlen amb membres de la indústria i fan anàlisis d'impacte. En aquesta etapa, l'intercanvi entre la indústria i el supervisor es fa prenent cafè, sovint en sales privades d'edificis federals. Després es publica un “Avís de proposta de reglamentació” i comença el “període de comentaris”, en què les parts interessades envien cartes als reguladors i la batalla surt a la llum.

El procés sol ser força tècnic. Hi ha hagut de tot menys propostes sobre com posar en pràctica Basilea III –les normes internacionals de solvència i capital–. Els caps dels grans bancs semblen haver-se sentit ofesos personalment. Potser el procés de pensament és el següent: som realment tan incompetents en la gestió del risc que els nivells de capital de tot el sistema s'han d'augmentar en un 16%? Després de l'acumulació de queixes, el període d'al·legacions es va prorrogar del 30 de novembre al 16 de gener.

Ara que s'han presentat totes les queixes i s'han publicat les cartes, la profunditat de l'oposició és clara. Latham & Watkins, un bufet d'advocats, descobreix que 347 al·legacions no estaven d'acord totalment o parcialment amb les regles i que només nou hi van donar suport tal com es van proposar. Una àmplia gamma de grups hi van trobar errades. És difícil imaginar una altra causa que uneixi BlackRock i Goldman Sachs amb l'Associació Nacional per al Progrés de les Persones de Color, els ambientalistes, els agents immobiliaris i la majoria dels senadors en exercici.

Les regles són llargues i complicades, igual que les queixes. Però es redueixen a tres temes. En primer lloc, un gran augment de capital és innecessari. En segon lloc, les regles obstaculitzaran la capacitat dels bancs per mediar en els mercats de capital. En tercer lloc, aixafaran els préstecs a parts importants de l'economia, com ara els projectes mediambientals i d'habitatge (especialment els afavorits per la Llei de reducció de la inflació del president Joe Biden).

L'any passat, els caps dels bancs semblaven resignats a la sort. Marianne Lake, de JPMorgan, va descriure les propostes com “ser una mica un ostatge”. El requisit va ser tan impactant al principi que, “si canvia una mica, n'estarem agraïts, però probablement continuarà sent alt”. Ara semblen més confiats que es modificaran les normes. "No crec que ningú [pensi] que això avançarà com es va proposar", va dir Denis Coleman, de Goldman Sachs, el 16 de gener.

Els governadors de la Reserva Federal acostumen a intentar arribar a un consens sobre qüestions reguladores. Aquesta vegada, però, estan dividits: Michelle Bowman i Christopher Waller, dues persones designades per Donald Trump, es van oposar a les regles quan es van proposar per primer cop. El 16 de gener, Waller va dir a l'Institut Brookings, un grup d'experts, que “podria fins i tot ser millor simplement fer marxa enrere” i començar de nou. El 17 de gener, Bowman va dir a la Cambra de Comerç que les agències haurien de fer “canvis substancials” en les regles. Fins i tot Jerome Powell, president de la Reserva Federal, ha expressat tenir reserves.

Pena capital

Hi ha tres maneres en què poden anar les coses. Els reguladors podrien continuar endavant sense immutar-se. És gairebé segur que això donaria lloc a la demanda a què va al·ludir Barnum. Qualsevol acció legal se centraria en qüestions de procediment: els líders bancaris argumenten que les agències han violat la legislació que exigeix que les dades i les anàlisis darrere de les propostes es posin a disposició del públic (els bancs al·leguen que no va ser així, les agències encara no han respost).

Les altres dues opcions són igualment desagradables: les agències podrien fer canvis més substancials en les regles o podrien retirar-les i començar de nou. Qualsevol dels dos enfocaments requeriria una repetició del cicle de propostes i comentaris.

La difícil situació es complica encara més pel fet que a les agències se'ls comença a esgotar el temps. La Llei de revisió permet al Congrés que surti de les eleccions rebutjar qualsevol norma que s'acabi menys de 60 dies legislativament hàbils abans d'assumir el poder. Tenint en compte les eleccions presidencials al novembre i el temps lliure per al descans d'estiu, aquesta data límit és més a prop del que sembla. Caurà al juliol. Si les regles no s'enllesteixen aviat i Trump –que va suavitzar els requisits de capital bancari durant el seu últim mandat– guanya les eleccions al novembre, sembla probable que els estàndards extraestrictes quedin completament descartats.

Per tant, els banquers tenen tots els incentius per endarrerir el moment en què les regles es podrien acabar. Això influirà en la política? Els caps dels bancs no acostumen a ser grans donants polítics. Segons dades recopilades per Open Secrets, una organització sense ànim de lucre, ni Jamie Dimon, de JPMorgan, ni David Solomon, de Goldman Sachs, han donat diners durant aquesta campanya presidencial. Entre el personal més jove no sembla que hi hagi hagut un gir cap a la dreta. En tot cas, les donacions de persones utilitzades per JPMorgan, Citigroup i Bank of America afavoreixen els demòcrates per un marge més ampli que el 2020. Potser algunes coses són més importants que els requisits de capital, que no és el que es podria deduir d'escoltar els anuncis dels bancs.

stats