Banca

CriteriaCaixa dispara els guanys un 59% fins als 1.910 M€

El nou conseller delegat, Àngel Simón, prepara un nou pla estratègic del hòlding

2 min
Isidre Fainé, president, i Àngel Simón, conseller delegat.

BarcelonaResultats històrics a CriteriaCaixa, el hòlding de participades de la Fundació La Caixa. La companyia va tancar el 2023 amb un benefici net de 1.910 milions d'euros, un 59% més que l'any anterior. Entre les causes del creixement hi ha el dividend de les participades, especialment CaixaBank, que amb uns beneficis rècord el 2023 de 4.816 milions d'euros (+53%), també va augmentar a màxims la retribució als accionistes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, el hòlding de participacions que presideix Isidre Fainé ha batut un altre rècord històric: el del valor net dels seus actius, que van pujar un 12,4% fins als 22.095 milions d'euros. Un increment que és conseqüència tant del bon comportament de la cartera estratègica com de la cartera de diversificació. En aquest increment del valor dels actius destaquen l'augment de cotització del Grupo Financiero Inbursa (+42,2%), Cellnex (+15,3%), Naturgy (+11,1%) i CaixaBank (1,5%).

Durant el 2023, CriteriaCaixa va rebre en dividends de les seves participades 1.114 milions d'euros, un 34% més que l'any anterior i un màxim històric. Entre aquestes aportacions destaquen els dividends de CaixaBank (558 milions), Naturgy (388 milions), Telefónica (42 milions) i The Bank of East Asia (32 milions). La cartera de diversificació, en conjunt, va aportar 94 milions d'euros en dividends.

Durant l'exercici, a més dels beneficis, el bon comportament de les participades va permetre reduir en 489 milions d'euros l'endeutament del hòlding, que, al tancament de l'exercici, era de 4.433 milions d'euros. Aquest deute s'ha encarit per la pujada de tipus i té un cost mitjà del 2,7%.

Aquests resultats de CriteriaCaixa han impulsat els seus dividends, "cosa que permetrà a la Fundació La Caixa comptar el 2024 amb un pressupost de 600 milions d'euros per a acció social, el més gran de la seva història", ha destacat el president del hòlding i de la mateixa fundació, Isidre Fainé, en un comunicat. De fet, el 2023 el hòlding ha distribuït com a dividend al seu accionista, la Fundació La Caixa, 400 milions d'euros.

Deures per als nous directius

Durant les últimes setmanes hi ha hagut moviments a la direcció del braç inversor de La Caixa amb el nomenament com a nou conseller delegat del president d'Agbar, Àngel Simón, i Josep Maria Coronas com a nou secretari del consell d'administració, tal com va avançar l'ARA.

El consell de Criteria ha encarregat ara a Àngel Simón l'elaboració d'un nou pla estratègic per al període 2025-2030, en què haurà d'establir les bases per a aquesta nova etapa amb els objectius d'impulsar la creació de valor a llarg termini i fer créixer el patrimoni de la fundació i blindar la seva obra social.

stats