Finances

CaixaBank també vola i frega els 5.000 milions de guanys

L'augment dels tipus d'interès catapulta els resultats de l'entitat

3 min
Seu de CaixaBank. Font: CaixaBank.

ValènciaTant José Ignacio Goirigolzarri com Gonzalo Gortázar estaven lleugerament refredats aquest divendres. I això potser ha ajudat el president i el conseller delegat de CaixaBank a reprimir tot rastre d'eufòria en la presentació de resultats del banc d'origen català. Però el cert és que l'entitat mai havia guanyat tant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

CaixaBank ha anunciat que en l'últim exercici va guanyar 4.816 milions d'euros, amb un increment enorme (+53%) respecte als beneficis del 2022. Aquesta xifra no suposa un rècord per a l'entitat catalana amb seu a València, perquè el 2021 va guanyar 5.226 milions gràcies a uns beneficis extraordinaris fruit de la fusió amb Bankia i en gran part a un fenomen comptable. Si només miréssim l'activitat ordinària de l'empresa, són uns resultats històrics. Cal recordar que aquesta última setmana tant el BBVA com el Santander i el Sabadell han anunciat màxims de beneficis.

Rere aquest èxit hi ha les pujades de tipus que es van iniciar el juliol del 2022 per part del Banc Central Europeu (BCE), que durant el 2023 ha suposat una forta injecció d'ingressos per a les entitats. En el cas de CaixaBank, l'augment del marge d'interessos (la principal font d'ingressos de la banca tradicional i que respon al marge entre els diners que presta i els que li retorna el client) va ser d'un rotund 54,3%, fins als 10.113 milions.

Amb tot, l'evolució és desigual: els préstecs a empreses i consum van pujar un 5%, mentre que les noves hipoteques van caure un 5%. També van baixar un 5% les comissions als clients, mentre les despeses generals del banc augmentaven aquest mateix 5%.

Rendibilitat disparada

Com a la resta del sector, la rendibilitat també es va incrementar. Si bé l'any passat va obtenir un índex ROTE (retorn sobre actius tangibles) del 9,8%, aquest any s'ha disparat fins al 15,6%. Pel que fa a la morositat, la taxa va continuar en nivells molt continguts i el 2023 es va situar en un 2,7%, al mateix nivell que el 2022. La xifra queda molt lluny de les dades preocupants a què es va arribar durant els pitjors anys de la crisi econòmica del 2008, quan aquest índex era del 14% al conjunt de la banca. La morositat de CaixaBank queda netament per sota de la del sector, que s'apropa al 4%, també en nivells considerats raonables.

Davant els bons resultats de l'entitat, CaixaBank ha anunciat que repartirà un 60% del benefici assolit entre els accionistes. Això significa que donarà dividends per un valor total de 2.890 milions d'euros. Goirigolzarri ha volgut recordar que això li reportarà a la Fundació La Caixa, principal accionista de CaixaBank amb un 32% dels títols, 900 milions d'euros, als quals s'han d'afegir 500 milions que seran per a l'Estat per la participació del 16% que hi té.

L'entitat també ha anunciat que està preparant un nou pla de recompra d'accions, que es vol dur a terme durant la primera part del 2024. No s'ha revelat quin import s'hi destinarà. La borsa va saludar aquestes bones notícies econòmiques amb una caiguda propera al 2% en el preu de l'acció de l'entitat catalana amb seu a València.

València, una seu "extraordinària"

L'endemà que el conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, parlés de "converses" per tornar la seu del banc a Catalunya, CaixaBank ha mantingut un discurs frontalment oposat. "Després de la fusió vam decidir al consell que la nostra seu social continuaria sent València, perquè és el millor per als depositants i els accionistes i tenim vocació de permanència", ha dit Goirigolzarri, que ha negat cap mena de "converses" sobre el retorn i ha afegit que València és "una seu extraordinària".

CaixaBank preveu un 2024 de creixement econòmic de l'1,4% que s'anirà accelerant a mesura que avanci l'any. "El que ve ara, afortunadament, seran bones notícies", ha afirmat Gortázar sobre l'expectativa que els tipus baixin. Tot i que això afectarà els ingressos de la banca, el conseller delegat s'ha mostrat convençut que el control de la inflació és "una notícia magnífica i fantàstica" i que la baixada del preu del diner incrementarà el volum de nous crèdits. Segons els càlculs de l'entitat, prop de 50.000 dels seus hipotecats al mes es beneficiaran d'una rebaixa de la quota durant el primer semestre d'aquest any.

L'eterna queixa per l'impost a la banca

El bon moment de l'entitat no ha fet abaixar el to a CaixaBank respecte a l'impost als bancs. L'entitat va pagar l'any passat 373 milions per l'impost als bancs, més 2.108 milions de l'impost de societats. "El tipus efectiu que hem pagat és del 35%, quan l'habitual per a les altres societats és del 25%", ha lamentat Goirigolzarri. De cara a aquest any, CaixaBank preveu abonar al voltant de 500 milions més pel gravamen al sector financer. "La millor manera de millorar l'impost és eliminar-lo", ha conclòs Goirigolzarri.

stats