Directius

Josep Maria Coronas deixa Abertis per Criteria i reforça el seu pes a La Caixa

L'advocat compaginarà el rol de secretari al consell del hòlding industrial de La Caixa amb el de secretari al patronat de la Fundació

2 min
CriteriaCaixa és el hòlding de participades de La Caixa

BarcelonaMoviment de pes a la galàxia de La Caixa. La principal institució econòmica de Catalunya ha designat Josep Maria Coronas com a nou secretari del consell de Criteria. Segons ha pogut saber l'ARA, l'advocat deixarà en dates properes la secretaria general d'Abertis per fer el salt al hòlding de participades de la Fundació La Caixa. Aquest és el segon canvi recent que es produeix a Criteria en poques setmanes, després del nomenament d'Àngel Simón, també president d'Agbar, com a nou conseller delegat de Criteria. Simón prenia el relleu en aquest càrrec de Marcelino Armenter, que era conseller delegat del hòlding des del 2019, i ja va anunciar que el faria compatible amb la presidència de l'empresa de gestió de l'aigua.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al marge del salt d'Abertis a Criteria, Josep Maria Coronas mantindrà un altre càrrec rellevant que ja ocupava com és el de secretari del patronat de la Fundació La Caixa. La seva presència als òrgans de govern tant de La Caixa com del seu braç inversor confirmen el que fa temps que és ben sabut als entorns econòmics catalans: el fet que Coronas és una persona molt pròxima i de la més estreta confiança d'Isidre Fainé, president tant de la Fundació La Caixa com de Criteria. El fet que Fainé tingui ja 81 anys fa que hi hagi lectures successòries tant en el nomenament de Simón com en el que aquest diari avança ara. Les quinieles sobre qui pot succeir Fainé al capdavant de la principal institució econòmica de Catalunya són freqüents i tant Simón com Coronas en formen part. En el passat també s'ha especulat amb directius com José Ignacio Goirigolzarri o Gonzalo Gortázar (CaixaBank) o amb José María Álvarez-Pallete (Telefónica) per ocupar el càrrec més influent de l'economia catalana.

Coronas és advocat i economista de formació. Des del 1989 és advocat de l'Estat i el seu currículum recorre un gran ventall d'algunes de les principals institucions catalanes: ha passat, entre d'altres, pel Barça (2000-2003), la Cambra de Comerç, el Liceu, la Fundació Miró o la UOC.

Com a secretari general de Criteria, entrarà a formar part d'un hòlding que té un valor de mercat de prop de 26.000 milions d'euros; les seves principals inversions són el 32% de CaixaBank, el 26% de Naturgy, el 9% d'Inbursa, el 19% del Banc of East Asia, el 4,3% de Cellnex i el 2,4% de Telefónica. 

stats