Banca
Economia Banca 22/05/2023

Hernández de Cos anuncia a La Caixa que els tipus d'interès seguiran alts

El governador del Banc d'Espanya veu massa dubtes sobre l'evolució econòmica i preveu un preu del diner elevat

2 min
Isidre Fainé i Pablo Hernández de Cos, dilluns al vespre, a Barcelona.

Barcelona"També anticipem que els tipus d'interès hauran de mantenir-se en territori restrictiu durant un temps prolongat". Han estat paraules del governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, en la seva conferència a la nova reunió del Cercle Financer que s'ha celebrat aquest dilluns a la seu de la Fundació La Caixa. Les ha dit en presència d'Isidre Fainé, president de la principal fundació catalana i màxim accionista de CaixaBank, i Gonzalo Gortázar, conseller delegat d'aquesta entitat. Cap d'ells ha expressat cap mena de satisfacció. En qualsevol cas, la conclusió era clara: s'acosten temps de bonança per al sector bancari i temps complicats per a famílies i empreses que estiguin endeutades o hagin de fer-ho.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Hernández de Cos, madrileny de 52 anys i màxim responsable del Banc d'Espanya des del 2018, ha estat presentat per Fainé, que ha fet referència a la seva "ment privilegiada" i s'ha referit al governador com el millor economista que coneix. "Fa quatre dies vam tenir una crisi financera de cavall i ja ningú se'n recorda", ha dit, taxativament, el veterà financer català. En la seva conferència, davant un auditori ple, ha volgut centrar-se en explicar les decisions adoptades pel Banc Central Europeu, del qual és conseller, en matèria de preu del diner per mirar de contenir la inflació.

Hernández de Cos ha admès que les pujades dels últims mesos han estat "molt abruptes" i s'ha felicitat per la millora de certs aspectes macroeconòmics, així com la caiguda de preus de l'energia o la reducció dels colls d'ampolla en els components relacionats amb la indústria. El governador del Banc d'Espanya no s'ha oblidat d'una "lleugera" acceleració de l'activitat econòmica ni del fet que el mercat de treball està en forma, amb nivells "històricament baixos" de la taxa d'atur. Davant la plana major del banc català amb seu a València i davant també figures com el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, o l'expolític Josep Antoni Duran i Lleida, De Cos ha insistit que les projeccions a mitjà termini són prou bones. "Estem més a prop del final", ha dit, sobre la crisi de la inflació.

Incertesa i crítica als governs

Les bones notícies, però, han acabat quan De Cos acumulava 35 minuts de xerrada. El governador ha insistit que les "incerteses" són elevades respecte a l'evolució de l'economia europea i mundial i el nivell de consum de les famílies. Tot i que ha explicat que el sisme financer viscut aquesta primavera als Estats Units i Suïssa ha tingut un "impacte limitat", no ha descartat una "reactivació de la inestabilitat financera". De Cos també ha lamentat que les mesures de protecció posades en marxa pels governs per ajudar els ciutadans a fer front a la crisi de preus poden "allargar l'episodi inflacionari".

L'economista vaticina que la major part de l'impacte de la pujada de tipus es notarà durant el 2024 i que el preu del diner haurà de mantenir-se elevat durant un temps per situar la inflació al 2% i per, un cop assolida la fita, poder mantenir-lo.

stats