Finances

Primera sentència contra Triodos a Catalunya per les seves 'preferents'

Un jutjat obliga la banca ètica a retornar els 18.000 euros que un client va invertir en les polèmiques CDA

2 min
L’oficina de Triodos Bank a Barcelona.

BarcelonaResultat provisional als jutjats: quatre resolucions a favor dels clients, i quatre a favor de Triodos. Més de 7.000 clients a Espanya tenen part dels seus estalvis congelats en un producte de risc que els va vendre Triodos Bank i estan pendents d'aquest còmput de sentències per saber quines possibilitats tenen a la via judicial per reclamar aquests diners. La novetat d'aquest dilluns és la primera sentència que s'ha publicat a Catalunya: l'entitat ètica d'origen holandès haurà de tornar a un particular els 18.000 euros que va invertir el 2011 i el 2018 en Certificats de Dipòsits d'Accions (CDA). Aquest producte, conegut com les preferents de Triodos per la seva similitud amb el controvertit producte financer que va enxampar milions de clients durant la primera dècada d'aquest segle, s'ha endut un sever correctiu per part del titular del jutjat de primera instància número 54 de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La resolució afirma que Triodos va modificar "les característiques essencials del producte contractat mutant de forma important la naturalesa d'aquest fins al punt de poder afirmar que estem davant d'un producte completament diferent de l'inicialment contractat i sobre el qual els demandants van ser informats". A més, considera que el banc ètic "va defraudar les legítimes expectatives dels tenidors que van posar els seus diners en aquest producte sota la promesa que així s'evitava l'especulació amb els seus títols".

La sentència considera que la informació proporcionada per Triodos als clients no permetia preveure situacions com la que es va produir: el tancament del mercat intern de compravenda dels CDA, que va fer que els títols perdessin bona part de la seva garantia i que per recuperar-los ja s'esperi una pèrdua de com a mínim un terç de la inversió, per bé que les veus més pessimistes apunten que els diners es podrien evaporar del tot. En total a Europa hi ha 46.500 afectats, amb uns diners atrapats que pugen a 1.200 milions d'euros (amb una mitjana de 25.806 euros per cap).

Majoria d'afectats a Catalunya

Òscar Serrano, l'advocat del Col·lectiu Ronda que ha defensat l'afectat d'aquest cas, celebrava la notícia, recordant que a Catalunya és on "probablement hi ha la majoria de clients de Triodos afectats". Segons Serrano, no es pot parlar "d'inversors", sinó de "clients d'una entitat de banca ètica que van adquirir els CDA en la confiança que adquirien un producte al marge de qualsevol voluntat especulativa i que serviria per finançar projectes socialment i mediambientalment rellevants".

stats