Banca

Triodos allarga el viacrucis dels compradors de les seves 'preferents'

L'entitat holandesa descarta recomprar el producte financer que ha enganxat 7.000 clients a Espanya

2 min
Seu central de Triodos Bank / TRIODOS

BarcelonaL'esperada recompra dels certificats de dipòsits d’accions (CDA) no tindrà lloc. Així ho ha anunciat aquest dilluns Triodos Bank en resposta als 46.500 tenidors d'aquest producte financer de risc que el banc ètic havia venut des de fa dècades. Els seus compradors es van veure atrapats l'any 2020 perquè el producte tenia un mercat intern de compravenda on va desaparèixer l'interès i que es va clausurar. Així, 7.000 clients a Espanya tenen els estalvis que van invertir en CDA congelats i a l'espera d'una solució. La situació és idèntica a la que van viure a finals de la primera dècada d'aquest segle els tenidors de les preferents, i la solució, per ara, segueix lluny.

Triodos ha anunciat, per contra, que ofereix als clients en aquesta situació el pagament d'un dividend extraordinari d'1,01 euros per cada CDA que tinguin. La negativa de Triodos arriba després que al febrer anunciés un fons solidari de recompra d'aquests productes per donar liquiditat als titulars com a mesura per guanyar temps abans que el banc muntés un mercat multilateral de compra (SMN) d'aquests CDA l'any 2023. Però el banc ha explicat que les recompres "no es poden executar correctament en el temps i la forma" a causa de complicacions "imprevistes".

Aquest sistema, però, tampoc oferia gaires garanties als clients. En primer lloc, perquè quan Triodos el va plantejar ho feia sobre un preu de compra de 59 euros, amb la qual cosa cada comprador assumia la pèrdua d'un 30% dels seus diners. En segon lloc, el regulador holandès no va donar l'autorització a aquestes recompres. Tampoc el sistema multilateral de recompra era un escenari gaire desitjable. En un mercat d'aquesta mena, el preu dels CDA passava a dependre del nombre de clients que volguessin adquirir el producte i els més pessimistes auguraven caigudes del valor del 50% respecte al preu pagat en el seu dia, i alguns fins i tot avisaven que el seu valor podia caure a pràcticament zero.

Un euro per cada 80

Amb la proposta d'1,01 euros de dividend per cada CDA, els clients (alguns dels quals es troben en situacions desesperades) difícilment tindran un respir. Per exemplificar-ho: Òscar Serrano, advocat del Col·lectiu Ronda, explicava en el seu moment que, de mitjana, els tenidors de CDA que representa hi van invertir uns 35.000 euros. Com que tenien un preu d'uns 80 euros, aquests clients tenen aproximadament 437 CDA. I aquest dividend els aportarà, en conseqüència, 441 euros en compensació pels 35.000 euros als quals ara no tenen accés.

El banc holandès ha explicat que aquest dividend li costarà uns 14,4 milions d'euros. I el seu conseller delegat, Jeroen Rijpkema, s'expressava així: "Seguim totalment compromesos amb el compliment dels terminis de la implementació del SMN, cosa que permetrà als titulars de CDA operar de nou amb ells".

stats