Economia 14/04/2016

Els bancs espanyols guanyen 10.400 milions el 2015, un 5,6% més

Les entitats incrementen el marge sobre interessos, malgrat l'entorn de tipus baixos

Dani Sánchez Ugart
2 min
El president de l'AEB, José María Roldán, a Santander. EFE

MadridLa banca espanyola va tornar a incrementar els beneficis l'any passat i va registrar un resultat atribuït de 10.389 milions d'euros, segons les dades que ha presentat aquest dijous la patronal bancària espanyola, AEB. Això suposa un increment del 5,6% respecte a l'any passat, i permet al sector encadenar el seu tercer any consecutiu amb resultats positius, després del sotrac de la crisi financera que va esclatar el 2008.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat l'entorn de tipus baixos en què es troba Europa, els bancs espanyols van ser capaços d'incrementar el marge sobre interessos segons el president de l'AEB, José María Roldán, que ha destacat que la capacitat d'internacionalització dels grups financers espanyols ha sigut clau en el manteniment de la rendibilitat. Tot i així, Roldán ha considerat que el nivell de rendibilitat en què es troba la banca en aquest moment -del 5,5%, en la línia del 2014- és "insuficient" per atraure nous inversors al sector i per mantenir es actuals. En aquest sentit, Roldán ha considerat que un llindar adequat de rendibilitat se situaria al voltant del 10%.

Roldán ha afirmat que la recuperació d'aquesta rendibilitat trigarà, perquè l'entorn de tipus baixos es mantindrà en el curt termini. Tot i així, ha considerat que no és una condició 'sine qua non' un nou procés de fusions per tal d'incrementar la rendibilitat.

El president de la patronal bancària ha considerat que és esperable que en els pròxims mesos i anys sí que es doni un procés d'extensió dels bancs europeus per tot el continent, com a conseqüència dels avenços cap a la unió bancària: "Si això no passa, haurà fracassat".

Roldán també ha acceptat que el procés de tancament d'oficines bancàries és un procés que s'està donant, per l'estratègia de digitalització del sector, tot i que ha precisat que les diferents entitats estan tenint estratègies diferenciades. També ha matisat que, tot i que "hi ha marge" per tancar-ne, perquè el nombre d'oficines per habitant és molt superior a Espanya que a la mitjana europea, hi ha arguments perquè aquesta diferència sigui a favor d'Espanya, per l'estructura de població (més dispersa) i pel model d'oficines (més petites)

L'AEB destaca també la caiguda de la taxa de morositat, que es va reduir un punt percentual, fins al 6,2%, que va permetre reduir les provisions en 11 punts bàsics.

Dissipar la incertesa

Roldán també s'ha referit al moment d'incertesa política en què es troba Espanya i ha dit que "per definició" això està endarrerint inversions, però ha precisat que aquesta incertesa encara no està afectant el creixement econòmic.

stats