Economia 12/06/2019

Un jutjat de Barcelona condemna Deliveroo a readmetre nou 'riders' acomiadats

Una sentència considera que l'aplicació ha de pagar els salaris que els repartidors no han cobrat

Paula Solanas
2 min
La nova normativa europea protegirà els drets dels treballadors de plataformes a demanda.

BarcelonaEl jutjat número 31 del social de Barcelona ha donat la raó aquest dimecres als deu repartidors de Deliveroo que van demandar l'aplicació de menjar a domicili per acomiadar-los. La sentència del tribunal considera nul·la aquesta decisió i condemna l'empresa a readmetre nou d'aquests 'riders' i pagar-los els salaris que han deixat de cobrar des que van ser acomiadats, a més de la part corresponen a les vacances.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, el magistrat considera que Deliveroo va vulnerar drets fonamentals dels treballadors i obliga la companyia a indemnitzar nou d'ells amb 6.251 euros. Per calcular els sous que la plataforma ha de tornar als missatgers, la sentència es basa en la facturació mitjana que van percebre mentre treballaven, en una forquilla entre 16 i 35 euros diaris.

Aquesta és la primera sentència que posa en dubte el model de Deliveroo a Barcelona i en ella el magistrat assenyala que la relació dels repartidors amb l'empresa era en molts aspectes "plenament laboral". Per exemple, considera que els treballadors estaven sota "l'amenaça permanent de patir greus conseqüències" en cas que rebutgessin les directrius de la plataforma.

Aquesta decisió judicial es remunta a fa més de dos anys, quan un grup de repartidors de Deliveroo va demandar la plataforma per rescindir el seu contracte, just quan començaven a sorgir moviments de protesta per les condicions laborals d'aquest tipus d'aplicacions i es formalitzava la creació de l'associació RidersXDerechos a Barcelona. Ara el jutge considera que amb l'acomiadament l'empresa va vulnerar el seu dret a vaga i la seva llibertat sindical.

En la mateixa sentència, el magistrat recorda que encara està pendent de sentència el macrojudici celebrat fa dues setmanes a Madrid en què prop de 800 repartidors van demandar l'empresa perquè la justícia reconegui que són falsos autònoms.

stats